3 Mart 2014 Pazartesi

MUHABBET KUŞLARI BAKIM VE BESLENME

Bu bölümdeki bakım ve beslenme ile ilgili bütün paylaşımlar
https://muhabbetkusu77.wordpress.com/    Adresinden alınmıştır.  
Buradan emeği geçen KADİR ŞENERGE' ye teşekkürlerimi sunuyorum.  

MUHABBET KUŞU ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

1. Kuşun genel duruşu ne şekilde olursa olsun kabarık vaziyette olmaması,
2. Hareketli olmasına dikkat edelim,
3. Popo kısmında yapışkan kaka olmaması ,
4. Gözler devamlı uyuklar vaziyette olmamalı,
5. Genel olarak kafes dibine bakın ishal durumu söz konusu mu
    (diğer kuslarda     ishal olmuş olabilir) enfeksiyon açısından,
6. Varsa Kafeste bulunan diğer kuşların genel durumu
7. Kusların önündekı yıyeceğe bakın cekirdek ıse kusun ne zamandır petshopa geldiği sorulmalı
    (uzun sürelı ise bu kusta aşırı yağlanma yapmış olabilir)
8. Kuş ta titreme burun akıntısı vesaire olmamasına dikkat etmeli
9. Gaga kısmında beyazlama olmamalı
10. Kuş çok kilolu olmamalı takriben göz kararı 100-110 gram arası olması gerekir
11. Kuşun ayrıca özellikle karın bölgesinde zayıflık olup olmaması hasta kuşların karın bölgesi  çekik olur 
  


MUHABBET KUŞLARINI KIZIŞTIRMAK İÇİN


     Çiftleşme ve üreme belirtileri göstermeyen kuşları daha istekli hale getirmek için çeşitli yöntemler denemek mümkündür. Uygulanabilecek yöntemler bazı çiftlerde işe yarayabilir, bazılarında işe yaramaz. Çünkü her canlının kendine özgü bir dünyası vardır. Örneğin yem karışımına nijer gibi kızıştırıcı tohumlar ekleyebilirsiniz. 

      Çiftlerinize çok az miktarda bal verebilirsiniz. Salmalarda dinlendirme yoluna gidebilirsiniz. Salmalara dişili erkekli ayırabilirsiniz veya dişi ve erkekleri aynı salmada dinlendirebilirsiniz. Üreticiler her iki durumda da başarı elde ettiklerini belirtmektedirler. Ben dişileri ve erkekleri ayrı ayrı salmalara koyuyorum. Bu sayede gayet  başarılı verim elde ettim. Kuşların anlaştıkları halde çiftleşmemesinin sebebi %90 sahibinin onlara uyguladığı bakım ile ilgilidir. Bakım koşullarınızı yeniden gözden geçirmeniz gerekir.

       Kötü bakım koşulları : Bulundukları ortamın temiz olmaması, Kaliteli ve taze yem kullanılmaması, Kuşlara yeterince uyku vakti tanınmaması (muhabbet kuşları günde 10-12 saat uyurlar bunu da daha çok gece gerçekleştirirler. Bulunduğu ortamın  gece sessiz olması ve onları rahatsız edici ışık miktarının  bulunmaması gerekmektedir. Aksi taktirde strese girerler), Muhabbet kuşları sevecen ilgiden hoşlanırlar. İlgisiz davranıyorsanız. Nasıl biz insanlar duygusal olarak ilgisizliği hissediyorsak o varlıklarında bir kalbi olduğunu unutmamamız gerekmektedir.





MUHABBET KUŞLARINI ÜRETİM ORTAMI ve MALZEMELER


      Üretim ortamı temiz, sessiz ve güneş alan bir ortam almalıdır. Bazı üreticiler zifiri karanlık ortamlarda sadece florasan lamba kullanarak üretim yapmakta, kuşlar belki de ömürleri boyunca güneş ışığından mahrum kalmaktadır ki bu da çok yanlıştır. Üretimde kullanılan malzemeler her çift için farklı olmalıdır. Örneğin her çiftin yem, mama kapları, suluğu ayrı olmalıdır. Bu sayede üretim hande ortaya çıkabilecek bir salgın hastalı daha kolay fark edebilir ve önleminizi alabilirsiniz. Verimli üretim yapabilmek için çiftlerinize en iyi imkânları sağlamalısınız, üretimdeki muhabbet kuşlarının uçma imkânları olmadığı için üretimde kullanılan gözler mümkün olduğunca büyük olmalıdır. Yuvalıklar da yavruların anne tarafından ezilmemesi için veya birbirini ezmemeleri için yeterince büyük olmalıdır.


DİŞİ MUHABBET KUŞU KAÇ DEFA KULUÇKAYA YATIRILMALI


     Bu sorunun cevabı aynı zamanda muhabbet kuşlarınızın yaşıyla da ilgilidir. Muhabbet kuşları eğer yuvalıkları çıkarılmazsa bütün bir sene boyunca yavrulayabilirler. Bu kesinlikle yapılmamalıdır çünkü yuvalık çıkarılmazsa zaman ilerledikçe sorunlar baş göstermeye başlar. Eşler hiç durmadan üst üste kuluçka yaptıkları için aşırı derecede zayıflar ve ölebilirler. Yorgun düştükleri için yavrulara olması gerektiği gibi bakamazlar. Yumurtadan çıkan yavrulardan bir kısmı ölür. Genç 2-3 yaşlarında bir çift muhabbet kuşu bir senede hiç zorlanmadan 3-4 defa kuluçkaya yatabilirler. İdeal olan ise çiftlerinizden senede ortalama 2-3 defa yavru almaktır. Üreticiler için bu sayı 4-5 olabiliyor. Unutulmaması gereken nokta çiftlerin kuluçkalardan sonra dinlendirilmesidir. Örneğin 8 aylık zaman diliminde üst üste 4 defa yavru alınan bir çift muhabbet kuşu en azından 4-5 ay salmalarda dinlendirilmelidir. Kuşların yaşı ilerledikçe kuluçka sayıları azalır, kuluçka sırasında çıkan problemler de artar.Yavrular birbirini besleyebilir.








DOLU ve BOŞ YUMURTALARIN ULTRASON GÖRÜNTÜLERİ


















MUHABBET KUŞLARI NEDEN YAVRULARINI ÖLDÜRÜR

1-erkeğin yavrusuna kur yapması nedeni ile
2-yavrunun yuvadan çıkıp anne babanın mekanı olan kafeste gezmesi yem yemesi tüneğe konması gibi istenmeyen durumlarda
3-yuva deliğinden çıkan yavru kafese inince artık bir yabancı kuş olarak algılanır..
4-çok sayıda yavru olması.bu durumdada anne strese girer ve yavruları sürekli yem ister ve anneyi yuvaya girer girmez rahatsız eder.bu durumdada anne ilk önüne gelen yavruyu parçalar.
5-dengesiz yetersiz beslenme sonucu oluşabilir...
6-aşırı derecede anneden yem istemesi ve bu esnada çıkardığı ses inanılmaz derecede rahatsız edicidir.bu yüzden anne strese girer ve yavrusunun gagasından başlıyarak beynine kadar kazıyarak gagalar ve yavrusu son sesini çıkarana kadarda bu işleme devam eder.hatta bazen erkek olan babada bu katliyama ortak olur ve eşine bu konumda yardımcı olur....bu durumda eyer kuşlarınızın yanında değilseniz yavruyu kurtaramazsınız bu durumda yavru ölür..



YAVRULARA BİLEZİK NASIL TAKILIR







ÇARPIK BACAK TEDAVİSİ

ÇARPIK BACAKLAR
Bacaklar düzgün duramıyorsa bandajlamak veya sünger yardımıyla onları düzgün hale getirmek gerekir. Yoksa ömür boyu sürecek bir sakatlık oluşur. Ne kadar erken müdahale edilirse tedavide başarı şansı da o kadar artar. 


BANDAJLAMA METHODU 
Yavruların bacakları veterinerlerde bulunabilecek hayvanlar için kullanılan bandajlar (bandaj sadece kendisine yapışma özelliği taşıyor) ile aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi bandajlanmalı. Birbirlerine paralel durmaları için bu pozisyona getirip bandajlama ya dikkat edilmeli.
Bandajlama kan dolaşımını engelleyecek kadar sıkı yapılmamalı.
Bandajlar hergün en az 2-3 kere kontrol edilmeli. Ayaklarda şişme varsa bandaj açılarak 12-24 saat kan dolaşımının düzene girmesi beklenmeli. Bandajlanmış yavrular yuvada ayakları yuva tabanına deymeyecek şekilde yumuşak yuva malzemeleri ile desteklenmeli. Bu yavruların sık sık kontrol edilip, gerekirse dışkıların temizlenmesi gerekir.
Anne yavrulara bakmayı redederse yavruların bakımı ile ilgilenmelisiniz.
Tedavi 7-15 gün arası devam ettirilmeli. Zaman zaman kontrol ediniz, yavru ayakta durabiliyorsa sonuç alacaksınız demektir. Bu tedavi sırasında beslenmeye azami önem gösterilmelidir. Kalsiyum takviyesi şart.

 SÜNGER YARDIMI İLE DESTEKLEME 
Bu yöntem için en uygun malzeme bir makyaj süngeridir. Bu yoksa benzer diğer süngerlerden de kullanılabilir.

Önce süngeri uygun boyutlarda kesmelisiniz. Daha sonra bacaklar için üzerinde iki delik açın.
Daha sonra yavrunun bacaklarını bu deliklerden geçirin. Bu işlemi yaparken 3 parmak ileri, 1 parmak geride olacak şekilde bacağını tutarsanız daha rahat edersiniz.   Daha sonra yavruyu yumuşak bir zemine yerleştirin. Yavrunun ayakları sert zemine kesinlikle deymemeli Tedaviden sonraki durum Bu yöntemde de tedavi 7-15 gün devam ettirilmeli, beslenme ve kalsiyum takviyesine özen gösterilmelidir 




MUHABBET KUŞLARI KANAT VE KUYRUK DÖKÜLMESİ


     Soğuk koşullarda üşüyen muhabbet kuşları tüylerini kabarttıkları ve hareketlerini azalttıkları gözlenir. Düşük ortam sıcaklığı koşullarında yem tüketimi biraz artar. Hayvan, artan yem tüketimi ile biraz daha fazla ısı üretir. Yine büyümede ve yumurta veriminde düşüşler görülür. Üretimhane sıcaklığının 15’c’ nin daha altına düşmesi halinde yumurta veriminde düşüşler görülür. Sıcaklığın çok düşmesi ölümlere yol açabilmektedir. Soğuk mevsimlerde kümeslerin gereği kadar (minimum) havalandırılması da önemlidir. Aslında iyi idare edilen kümeslerde kümes sıcaklığı ile kümesin havalandırılması arasındaki denge gereği gibi kurulmuş olmalıdır.
Kümeslerde havalandırmayı durdurarak sıcaklığı yükseltmek doğru bir davranış değildir.
Soğuk mevsimlerde gereği kadar havalandırılmayan kümeslerde havanın nem oranı yükselir. Bu durum muhabbet kuşlarının solunum sırasında nefesleri ile dışarıya buhar şeklinde su çıkarmaları ile ilgilidir. İyi havalandırılmayan bir kümeste hamam havası denilen ortam oluşur, kümes altlığı ve talaşlar ıslanır ve buna bağlı sorunlar ortaya çıkar. Kümes havasında, amonyak, karbondioksit, karbonmonoksit ve benzeri zararlı gazların oranı artar, oksijen oranı azalır. Buda Coccidiosis ve necrotic enteritis hastalıklarını ortaya çıkartır. Problemlerinin kontrol altına alınamadığı durumlarda bozulan bağırsak ortamı altlık ıslanmasına neden olur. Ayrıca havalandırılmamış ortamda bulunan mamalar ekşime yapacaktır. Suluklarda bulunan suların arıtılmaması ve uzun süre değiştirilmemesi neticesindede iç parazit ve dış parazitlere konaklamak için bütün kuşlarınızı hedef haline getirecektir. Ayrıca bitmek bilmeyen farklı ve kaliteli ve renkli kuş temin etme arzumuz kümesimizin hacminle orantısız bir kuş sayısı oluşturmamıza sebep olmaktadır ve üremeleriyle beraber bu sayının ilk kuluçkalarında 2 katına çımasıyla kaçınılmaz olan problemler silsilesi ortaya çıkıyor. Sonuç olarak kümesinizde bir değil birden fazla hastalığa gerekli ortamı istemeyerekte olsa sağlamış bulunuyoruz. Şu sıralarda yoğun olan yavruların yuvadan atladıktan bir hafta 10 gün içerisinde kanat ve kuyruk dökülmesinin ana etkenkleri bu söylemiş olduğum problemlerden kaynaklanmaktadır. Bu problemlere yakalanmış olan arkadaşlarımızın öncelikle yapması gereken kuşların sağlığını düzelttikten sonra bulunduğu odanın m3 hacmine uygun olan sayıdan fazla olan kuşları ellerinden çıkartmalıdırlar. Tedavi sürecine geçecek olursak 1 ay ile 45 gün arasında bir süreyle üretimi tamamen durdurmamız ve bu süreçte kür tedavizi ve dezenfekte çalışmaları yapmamız gerekmektedir. 


 1.   gün levamizol içerikli ilaç kullanın (ECZANEDEN SİTRAKS ALABİLİRSİNİZ)
2.   gün levamizol içerikli ilaç kullanın (ECZANEDEN SİTRAKS ALABİLİRSİNİZ)
3.   gün levamizol içerikli ilaç kullanın (ECZANEDEN SİTRAKS ALABİLİRSİNİZ)
4.   gün vitamin verin (MULTİVİTAMİN)
5 ve 6. günü boş geçin normal sularını verin.
7.   gün AVROMEC-F uygulayın. 1 Lt suya 1,5 CC şırıngayla ölçerek ilave edin ve iyice çalkalayarak verin. (kuşların suları akşamdan çekilerek bir gün boyunca ertesi akşama kadar susuz bırakılmalı ve ilaçlı su kuşlara kana kana içirilmeli)
8.   gün vitamin verin (MULTİVİTAMİN)
9 ve 10 günü boş geçin normal sularını verin.
11.   gün levamizol içerikli ilaç kullanın (ECZANEDEN SİTRAKS ALABİLİRSİNİZ)
12.   gün levamizol içerikli ilaç kullanın (ECZANEDEN SİTRAKS ALABİLİRSİNİZ)
13.   gün levamizol içerikli ilaç kullanın (ECZANEDEN SİTRAKS ALABİLİRSİNİZ)
14.   gün vitamin verin (MULTİVİTAMİN)
15.   gün AVROMEC-F uygulayın. 1 Lt suya 1,5 CC şırıngayla ölçerek ilave edin ve iyice çalkalayarak verin. (kuşların suları akşamdan çekilerek bir gün boyunca ertesi akşama kadar susuz bırakılmalı ve ilaçlı su kuşlara kana kana içirilmeli)
- VİRKON S ile dezenfektanla ortamın günlük dezenfekte edilmesi gerekir. Ortamda oluşan zararlı bakteri ve enfeksiyonları öldürmesi için. (dünyanın en iyi dezenfektanıdır)
- ARDAP dış parazit sipreyini haftada 2 defa kullanın.
- Sularımızda bulunan zararlı organizmaları yok etmesi için ve kuşlarda kuruma hastalığına sebep olan kursak mantarınıda yok eden klordioksiti ( 
http://www.buyukispir.com/?urun=35 ) içme sularında kullanmanızı mutlaka öneririm.
- 2 Ayda bir AVROMEC-F ve içbakteri için levamizol (SİTRAKS) içerikli bir ürün kullanın,
- Üretimhanenizde mutlaka aspiratör kullanmayı eksik etmeyiniz

 BIO-ZINC içeriğindeki yüksek kaliteli biotin, çinko ve özel formülüyle kuşlarınızın tüy kalitelerini maksimum düzeye getirir. Doğal renklerini ortaya çıkartır ve ele alındığında ipeksi bir his verir. Şov ve performans kuşları için gösterişi arttırır. %100 doğal bir formülü olup bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. 
Besin eksikliğinden veya metabolik bozukluktan dolayı tüye girememiş kuşları ağır bir 
hastalıkları yoksa derhal tüye sokar. Kırık ve bozuk tüyler hemen atılır ve yenilenir. Düzenli kullanıldığında sonuç etkileyicidir. Özel formülü sayesinde kuşlarınız tarafından kolay hazmedilir ve zamanla depolanır. 
Kullanım şekli ve dozu: 
Her poşet 2 litre taze içme suyuna karıştırılarak veya mamalarına katılarak verilir.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder