SHOW MUHABBET KUŞLARINDA BAKIM VE BESLENME


SHOW MUHABBET KUŞLARINDA


BAKIM VE BESLENME



Show muhabbet kuşlarının bakım ve beslenme konusunu bu bölümde ayrıntılı olarak ele alacağız. Konunun daha iyi anlaşılması için bakım ve beslenme ile alakalı prensip ve standartları; BAKIM - BESLENME olarak iki ana başlıkta anlatmaya çalışacağız.

Umarım bütün hobidaşlarımız için faydalı olur...



BAKIM 

Show muhabbet kuşları diğer muhabbet kuşlarına göre çok daha narin ve bakım konusunda çok daha hassas davranılması gereken bir türdür. bakım deyince ne anlıyoruz:
  • Temizlik, 
  • Havalandırma, 
  • Dezenfektan, 
  • İç ve dış parazit uygulamaları, 
  • Aydınlatma, 
  • Vitamin ve diğer katkılar, 
  • Kür programları ve ilaçlar. 
  • Bakımla ilgili diğer konular

Şimdi kısa ve öz bilgiler vererek bakım konusunda siz değerli hobidaşlarımıza faydalı olmaya çalışacağız.



Temizlik


Show muhabbet kuşlarının üretim kafesleri en az 70-80 cm genişliğinde, bir adet yuva asma kapısı ile bir adet büyük servis kapısı olan kafesler seçilmelidir. Ya değilse dar kafeslerde üretim yapmak uzun vadede üretimle ilgili bir çok sıkıntılara yol açacaktır.

Show muhabbet kuşları yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi bünye olarak çok hassas ve narin kuşlarıdır. En ufacık bir bakteri, mantar veya mikroptan çok çabuk etkilenebilmektedir. Bu nedenle temizlik üretimde en çok dikkat etmemiz gereken husustur. Temizlik ve hijyen çok önemli bir husus olduğu için bütün üretici arkadaşlarımıza tavsiyemiz kendilerine günlük, haftalık, aylık ve yıllık temizlik programları oluşturmaları. Bu şekilde düzenli ve programlı bir temizlik kuşları da belli bir düzene alıştıracak ve verimliliği olumlu yönde etkileyecektir.

Temizlik konusu Üretim Kafesleri, Salmalar, Yuvalar, Ortam ve Diğer Ekipmanları kapsamaktadır. Şimdi gelelim bunların temizliğine;

Üretim kafesleri:
Haftada bir gün belirlenerek üretim kafeslerinin alt tavaları elektrikli süpürge ile çekildikten sonra domestoslu su ile silinmeli, sonrasında daha önceden tava ebatında kesilmiş kağıtlar serilmelidir. (Kağıt için tanıdık bir matbaa bulun kendinize😊) Malumunuz anne kuşlar kuluçka döneminde çok nadir dışarı çıktıkları için çok iri dışkı yaparlar ve genelde kafesin sağ tarafına dışkı yaparlar. Bu dışkılar büyük olduğu için kuruması uzun zaman almakta ve ortamda kötü koku ve bakterilerin çoğalmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle alt tavaya sermiş olduğunuz kağıdın sağ tarafına  ince taban kumu kullanmanız hijyen açısından ve ortamda kötü kokuların olmaması açısından çok faydalı olacaktır.  

Diğer bir husus kafes altlarında kullanılan ızgaralar. Kimilerine göre ızgara kuşlara zararlı veyahut gereksiz dense de bence çok faydalı bir şey. Üretim kafeslerinin alt tavalarının temizliğindeki pratiklik ve hijyeni açısından çok faydalı olduğunu düşünüyorum. 

Ayrıca ayda bir defa domestoslu su ile üretim kafeslerinizin iç ve dış yüzeylerinin silinmesi dezenfektan ve temizlik açısından çok önemlidir.,

Salmaların temizliği de üretim kafesleri ile aynı şekilde yapılabilir. Tek fark salmalarda alt ızgara ve kağıt kullanılmaz. Bunun yerine Taban malzemesi olarak kullanılabilen malzemeler tercih edilmelidir.

Yuvalar:
Üretim aşamasında yuvalar anne ve baba kuşun en çok zaman geçirdiği yerlerdir. Yuvaların kafeslere göre çok dar olması ve anne baba kuşların ve yavruların bütün zamanlarını buralarda geçirmesi yuva temizliğine çok daha fazla özen gösterilmesi anlamına gelmektedir. Peki yuvalarda nelere dikkat edeceğiz;

Öncelikli olarak yuvaların tabanlarına bit ve diğer haşerelerden yavruları korumak için  toz haşere ilaçları sürülmeli. Anne kuş yumurta yapmadan önce folluğun içine bir tutam ince çam talaş atmanız çok iyi olacaktır. Yavrular çıkıp 1 haftalık olduktan sonra yine bu ince çam talaşı ile ince kedi kumunu karıştırarak folluğun tabanına sermeniz temizlik ve yavruların sağlığı açısından çok faydalı olacaktır. Bu talaş ve kedi kumu karışımı yavrular büyüyünceye kadar en az 3 defa yenilenmelidir. Üretim kafeslerinde olduğu gibi ayda bir defa yuvaların iç ve dış yüzeylerinin domestoslu su ile silinmesi gerekmektedir.
(DİKKAT folluğun tabanına değil yuvanın tabanına. yuva iki parçadan oluşur 1-Dış yuva, 2-Folluk)  



Ortam ve Diğer Ekipmanları:
Diğer ekipmanların temizliği deyince akla yemlik, suluk, kumluk, tünekler ve mamalık gelmektedir. Söz konusu bu malzemeler her kullanımdan sonra deterjanlı su ile yıkanmalı, ayrıca 2 hafta da bir dezenfektanlı suda bekletilerek dezenfekte edilmelidir.

Havalandırma

Temizlik konusundan sonra en önemli konu Havalandırmadır. Ben hep şuna inanmışımdır: "Ne kadar fazla oksijen, o kadar temiz kan demektir; Ne kadar temiz kan ise o kadar sağlıklı can demektir" Bunu herkes beyninin bir köşesine kazısın. İstediğiniz kadar temizlik yapın, üretimjanenizi yalayın yutun, eğer düzenli bir havalandırma sistemini üretimhanenize kurmamışsanız emin olun kısa zaman sonra çok ciddi tüy sorunları (Özellikle yuvada büyüyen yavrularda), ciddi bakteriyel hastalıklar ve akabinde toplu ölümler. Bu acı gerçeklerle karşılaşmak istemiyorsanız, her şeyden önce iyi bir havalandırma sistemin kurun. 

Havalandırma için seçeceğiniz fan ortamınızın genişliği ile orantılı olsun. En sağlıklısı bu konuda uzman birinden destek almanız. Fan küçük olursa ortamı tam havalandıramaz, eğer büyük olursa ortamın basınç seviyesinde dengesizlikler olur. 

Peki havalandırma demek üretimhane penceresini yarım saat açmak sonra kapatmak demek mi? Hayır kesinlikle böyle değil. Havalandırma sık aralıklarla (Örneğin 15 dakika bekleme 5 dakika çalışma) çalışmalı ve ortama sürekli taze hava girişi sağlanmalıdır. Bu arada havalandırma demek sadece bir tane banyo fanı gibi küçük bir fan takıp tek taraflı çalıştırmak demek değildir. Kesinlikle temiz hava girişi bulunmalıdır ve temiz hava girişi havalandırma fanı ile karşılıklı olmalıdır. Temiz havanın aşağıdan giriş yapması daha verimli bir havalandırma sağlayacaktır.

Ayrıca havalandırma için gece ve gündüz farklı ayarlanan zaman saatleri ile, havalandırma fanının kış ve yaz aylarına göre hızını ayarlayabileceğiniz hız anahtarının olması daha verimli ve konforlu bir çalışma sağlayacaktır. Ayrıca ara sıra fanı en üst seviyede çalıştırarak ortamda uçuşan toz ve tüylerin dışarı atılmasını sağlayabilirsiniz, böylelikle kuşlarınız için daha temiz ve ferah bir hava sahası oluşacaktır.

Sakın ama sakın kış geldi havalar eksi dereceler düştü, kuşlar üşüyüp hasta olacaklar diye düşünerek fanı kapatmayın veyahut temiz hava girişini kapatmayın. Sadece kış aylarında birazcık kısabilirsiniz. Ya değilse üretim sezonunu mahvedersiniz. French Moult denilen illet hastalığın çıkmasına sebeb olursunuz. Bu hastalığın ortaya çıkması emin olun sizi her şeyden soğutacak belki de bu işi bırakacaksınızdır. 


Evet. Sizde anladınız ki üretimde havalandırma çok önemli bir husus. Bu nedenle lütfen havalandırma konusunda gereken titizliği gösterelim. 

Dezenfektan 

Evet hobidaşlar. Temizliği mükemmel yapıyorsunuz, havalandırma da süper. Bu ikisi iyi olduğu sürece kolay kolay hiç bir sorun olmaz. Ama biz yinede eşeğimizi sağlam kazığa bağlayalım. Öncelikle Dezenfektan için iyi bir ürüne ihtiyacımız var. Normalde ben Bu ortamda pek marka isimi zikretmem. Ama sizlere tavsiyem "Virkon S". Çünkü bütün dünyada üreticileri tercih ettiği profesyonel bir üründür. Bu ürünü püskürtme yoluyla uygulayabileceğiniz gibi, soğuk buhar makinaları ile de uygulayabilirsiniz. Benim tercihim soğuk buhar makinaları, çünkü dezenfektan buhar sayesinde ortamdaki heryere temas edebiliyor.

Düzenli bir şekilde dezenfektan uygulaması yapılan üretimhanelerde kolay kolay hastalık ve tüy problemleri ortaya çıkmaz. Tek dikkat etmeniz gereken husus suya karıştıracağınız dezenfektanın dozajını iyi ayarlamak. Herkesçe malumdur ki her şeyin fazlası zarardır.

İç ve Dış Parazit Uygulaması

Dış Parazit (Bitler, Akarlar...)

Üretimde belkide bütün üreticilerin korkulu rüyası dış parazit dediğimiz bitlerdir. Bitler üretimhane ortamına ve kuşlara bir bulaştı mı tekrar kurtulması çok zordur ve  bu durum inanın sizler için çok sıkıcı ve bunaltıcı bir hale dönüşecektir. Bu nedenle bitler ve diğer haşereler üretimhanenizi sarmadan önce gerekli tedbirlerin alınması, kuşlarınızın ve yuvadaki yavrularının rahatı ve sağlıklı gelişimleri açısından çok önemlidir. Şimdi siz HOBİDAŞ'larımızın bu işi zevkle ve huzurla yapmaları için bit ve diğer haşerelere karşı nasıl bir tedbir alınmalı ondan bahsedeceğim.

Her şeyden önce Dışarıdan kuş aldığınız zaman kesinlikle karantina uygulaması yapılmalıdır. Karantina konusuna ayırca değinecez. Burada söylemek istediğimiz asıl husus, eğer yeni getirmiş olduğunuz kuş veya kuşların üzerinde bit mevcutsa ve siz herhangi bir önlem almadan kuşları üretimhanenize koyarsanız, fitili ateşlemiş olursunuz. Kısa zaman sonra da bir bakmışsınız bütün yuvaları ve kafesleri bit sarmış ve sizi bu hobiden tiksindirecek hale getirmiştir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için yeni getirdiğiniz kuşlar için ayrı bir oda olmalıdır. Bu odadaki yeni kuşlara ivermectin etken maddeli ense damlaları (Sadece 1 damla) kullanılmalı, sonra kaliteli spreyle ortam ilaçlanmalıdır. Bu işlem 1 hafta sonra tekrarlanmalıdır. Bu işlemi yaptıktan sonra %95 oranında dış parazitlerden korunmuş olacaksınızdır.  

Tabi sadece yeni gelen kuşlar için bu işlemi yapmak yeterli olmayacaktır. Ayrıca düzenli ve peryodik olarak ense damlası ve sprey ilaçlama uygulaması üretimhanede de uygulanmalıdır. Bu uygulama 2 ayda 1 defa ense damlası (sadece 1 damla), 2 haftada bir defa da sprey ilaçlama şeklinde olmalıdır. Dış parazitlerle düzenli bir program dahilinde yapılan böyle bir uygulama her zaman için üretimhanenize temiz ve nezih bir ortam sağlayacaktır. 

Eğer üretimhanenize bit bulaştı ve siz farkında olmadan her yeri sarmışsa ne yapmak gerekiyor. Böyle Bir durumda çok etkili olan haşere ilaçlarını kullanmak kesin çözümdür. Tabi bu ilaçları kullanırken çok dikkatli olunmalı, dozajı çok iyi bir şekilde ayarlanmalıdır. Bu tür durumlar için en etkili haşere ilaçlarından birisi Bayer firmasına ait Sebacil veya muadili olan ilaçlardır.  

İç Parazit (Bağırsak Kurtları ve diğerleri)

İç parazitler üretimhanedeki kuşlarda ve yavrularda sinsi bir şekilde gelişen ve kuşların sağlıklarını ve gelişimlerini olumsuz etkileyen bir sorundur. Üreticilerin böyle bir sorunu farketmeleri çok zordur. Bu nedenle üretimin verimliliği ve sürekliliği hiç şansa bırakılmamalıdır. Bu doğrultuda yapılacak en iyi şey kaliteli iç parazit ilaçları ile kuşlarımızı koruma altına almaktır. 2 ayda bir yapacağınız iç parazit uygulaması, kuşlarınızın daha güçlü ve daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Ayrıca iç parazitin oluşmaması için daha önceki konularda belirttiğimiz gibi üretimhane ortamının temizliğine ve hijyenine çok dikkat edilmeli ve yuvaların içindeki taban malzemeleri sık sık değiştirilmelidir.    

Aydınlatma

Show Muhabbet Kuşlarınız ait üretimhanenizde ışıklandırma yeterli olmalı, hatta kafeslerin her bir gözü için ayrı ayrı aydınlatma yapılırsa bütün kuşlara eşit bir şekilde aydınlatma sağlanmış olacaktır. Diğer türlü sadece tepeden gelen tek bir ışık kaynağı ile yetinmek, kafeslerin bazılarının karanlıkta kalmasına sebep olacaktır. Bu durum ise üretimde verimliliği etkileyecektir.

Aynı şekilde uçuş salmaları ve yavru salması için de yeterli aydınlatma sisteminin olması gerekir. İyi aydınlatılmamış bir ortamda kuşlar keyifsiz ve stresli olacaktır, bu durum ise üretimde verimliliği etkileyecektir. 

Aydınlatma sadece kafeslere ve salmalara montajı yapılan LED lambalardan ibaret değildir. Kuşlar için en faydalı ve en sağlıklı olanı gün ışığıdır. Eğer mümkünse üretim ortamı seçilirken gün ışığı alan yerlerin tercih edilmesi çok önemlidir. Gün ışığının ve güneşin üretimhane ortamına girmesi belki de kuşlarınıza yapacağınız en büyük iyilik olacaktır. Çünkü gün ışığı ve güneş giren üretimhanelerde yaşayan yavru ve diğer kuşlar daha sağlıklı, daha iri ve tüy kalitesi yönünden daha üst vasıf kuşlar olacaktır.

Bazen kafamızda planladığımız veyahut hayalini kurduğumuz gün ışığı giren yerler bulamayabiliriz. Hiç güneş görmeyen yerlerde hobimizi sürdürmek zorunda kalabiliriz. Peki böyle bir durumda ne yapmamız gerekiyor. Yapılacak en doğru şey gün ışığı ile aynı etkiye sahip özel lambalar kullanmak ve bu lambaları günün belli saatlerinde düzenli bir şekilde üretimhanemizde kullanmaktır. Tabiki güneşin yerini tutmayacaktır, ama inanın kuşlarınızı çok mutlu edecektir. 

Vitamin ve Diğer Katkılar

Show Muhabbet Kuşlarınız için yapmış olduğunuz temizlik, havalandırma, aydınlatma vs.. her şey çok güzel ve kuşlarınız çok mutlu ve sizde çok mutlusunuz. Peki her şey tamam mı bunlar dışında sadece yem ve sularını verömek kuşlarınız için yeterli olacak mı? Hayır yeterli olmayacak çünkü bu kuşlar mutasyon kuşlardır özellikle tüy ve irilik yönünden diğer muhabbet kuşlarından çok farklıdır. Bu nedenle normal kuşlara uygulanan bakım ve beslenme programı Show kuşlarınız için yeterli olmayacaktır. Eğer kaliteli bir tüy yapısına ve iyi bir iskelet ve kas sistemine sahip kuşlara sahip olmak, bakmak ve üretmek istiyorsanız kesinlikle belli başlı vitamin ve katkıları kuşlarınıza vermeniz gerekmektedir.

Ben burada sizlere başkaları gibi bir sürü vitamin ve katkı malzemelerini listelemeyecem. Üretimde ve bakımda gerçekten verilmesi zaruri olan vitamin ve katkılardan bahsedecem. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
  • Multi Vitamin
  • Probiyotik
  • Prebiyotik
  • Protein
  • Kalsiyum 
  • D3 Vitamini (Güneş görmeyen yerler için)
Hepsi bu kadar... :)

Hopbidaşların bu konuda en büyük yaptıkları yanlış, kimden ne duyarsa onu alıp kullanmaları. Aynı içeriğe sahip muadili ürünlerden farklı markalarda kutu kutu raflarına doldurmaları. Evet kuşlarımıza iyi bakacaz ama bilinçli üretici olacaz. Çünkü aynı ürünlerden farklı markaları alıp, yapacağımız mamaya hepsinde atmak kuşlara çok gelecek ve uzun vadede ciddi sorunlar başgösterecektir. Sonuçta kuşların iç organları özellikle karaciğerleri bu kadar fazla yükleme yapılmasını kaldıramayacaktır. Bu nedenle üretici ve üretici adayı olan arkadaşlara tavsiyem yukarıda belirttiğim vitamin ve katkılardan sadece birer tane alıp kullanmaları.

Burdan ben sizlere şunu alın bunu alın demeyecem, çünkü bu konuda birçok ürün var ve birçokta fiyat var. Sizler bütçenize uygun olan hangisi ise onu alabilirsiniz.

Sonuç olarak bu bahsettiğimiz ürünleri düzenli olarak kuşlara vereceğiniz mamalarda kullandığınız zaman, kuşlarınızda meydana gelecek iyileşmeyi çok bariz göreceksiniz. Gerek yetişkin kuşları üremeye hazırlamada, gerekse yuvadaki veya yeme düşen yavrularınızın gelişimde ciddi farklar olacaktır. 

D3 vitamini aynı yeni doğan bebekler için ne kadar önemliyse kuşlarınız için de o kadar önemlidir. D3 vitamini güneşte bulunur. Ancak mevsim ve iklim farklılıklarından dolayı kuşlarımızı sürekli güneşte tutamayız, Özellikle yavrular yuvanın içinde karanlıkta kalırlar bu nedenle D3 vitamini kullanmak kaçınılmazdır. D3 vitaminini mamalara karıştırabilirsiniz veyahut yetişkin ve yavruların ağzına birer damla verebiliriz.

(Mama hazırlama konusuna BESLENME bölümünde değineceğiz)

Kullanacağınız vitamin ve katkılar aşağıdakiler veya muadili ürünler olması
sizler için üretimde çok faydalı olacaktır.





(Mama hazırlama konusuna BESLENME bölümünde değineceğiz)

Kür Programları ve İlaçlar

İlaç Kullanımı

Kuşlar da diğer bütün canlılar gibi hasta olabilir, enfeksiyon kapabilir. Bu durumlarda her zaman profesyonel destek almak en doğrusu olacaktır. Çünkü kulaktan dolma bilgiler ile ve internet gibi bir bilgi çöplüğünden okuduklarıyla direk uygulamaya geçmek kuşlarınız için yapabileceğiniz en büyük hata olacaktır. Bu nedenle öncelikle profesyonel olanlardan yardım alınmalı ve kuşlarınızın rahatsızlığı ile ilgili teşhis konulmalıdır.  Konulan teşhise göre doğru ilaçların kullanılması kuşlarınızın tedavi sürecini çok kısaltacaktır. 

Kuşlarınızın hastalıkları ile ilgili yapılan yanlış teşhisler ve yorumlar, akabinde kullanılan bir süre ilaç o küçück bedenlerine kalıcı hasarlar verecek, iyi olabilecek bir kuş bile daha kötü bir hale gelebilecektir., hatta ölümle bile sonuçlanabilecektir. Bu nedenle ilaç kullanımında deneme yanılma yoluyla değil( bu da olmadı bir de bunu kullanayım değil), öncelikle doğru teşhis ve sonrasında doğru ilacın kullanılması doğru olacaktır.

Üretimhanelerde ilaç almak için illaki kuşların hasta olmasını beklemek şart değildir. En kötü ihtimallere karşı bir ecza kutusunun bulunması zaruridir. Bu ecza kutusunda çeşitli Antibiyotikler, Kremler, Damlalar vs.. bulunmalıdır. Çünkü kuşlarınız hasta olduğu anda acilen müdahale gerektiren durumlar olabilir. Hastalığa uygun olan ilacı bir anda piyasadan temin edemeyebilirsiniz. Bu nedenle elinizde belli başlı ilaçların hazır bulunması yararınıza olacaktır. 

Kuşlarınıza ilaç kullanırken kesinlikle kullanım talimatını dikkatlice okuyun ve uygun dozajda ilaç verin. Çabuk iyi olsun diyerek çokça ilaç vermek kuşlarınızı iyileştirmek yerine daha da kötü bir hale gelmesine sebep olacaktır.  

Kür Programı 

Kuşlarınıza üretim sezonu bitiminde ve sonraki üretim sezonunun başlangıcında ilaç kürü uygulamanız üretim sürecinde verimlilik adına çok faydalı olacaktır. Kür programı bütün kuşlara aynı anda uygulanmalı ve ayn anda sonlandırılmalıdır. Kür programı bittikten sonra probiyotik ve multivitamin takviyesi yapılmalıdır. Böylelikle kuşlarınız daha hızlı toparlayacaktır. 

Kür programı uygulanırken yine profesyonel kişilerden destek alınmalı. Her zaman dediğimiz gibi Show Muhabbet Kuşu Üretimi Profesyonellik gerektirir ve bu işin standartları vardır. Bunların göz ardı edilmesi, kişinin kendisine göre doğrularla bu hobiyi devam ettirmesi uzun soluklu olmayacaktır.


Bakımla İlgili Diğer Konular

Muhabbet kuşları neden yavrularını öldürür ?

Muhabbet kuşlarının yavrularını öldürmesinde bir kaç sebep vardır. Bunlardan birisi anne ve baba kuşlara defalarca aralıksız ve gereğinden çok yavru baktırılması anne ve baba kuşlarda ciddi bir yorgunluk ve bıkkınlık hali yapacaktır. Bunun sonucunda ise anne ve babalar aşırı strese girerek yavrulara zarar vermeye başlarlar. Anne ve babalar bu tür durumlarda hangisi zarar veriyorsa kafesten uzaklaştırılmalı ve yavruların bir kısmı diğer çiftlere kaydırılmalıdır.

Kuşların yavrularına zarar vermesinin bir diğer nedeni  anne veya babanın doğuştan çok agresif bir yapıya sahip olması. Bu durumda Yavru kuşlara zarar vermelerine sebep olabilmektedir. Bu tarz kuşların üretimde kullanılması çok doğru değildir. Çünkü bu özellikleri kalıtsal olarak yavrularına da geçebilmektedir. 

Muhabbet Kuşları Neden Yavruların Tüylerini yolar ?

Üretim zamanı özellikle yeterli şekilde beslenemeyen muhabbet kuşları ile agresif yapıya sahip olan anne ve babalar tarafından yavruların tüyleri yolunabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman enerji ve besin değeri yüksek tohum ve mamalar kullanmak gerekir. Ayrıca kaliteli vitamin ve takviyelerle anne babalar desteklenmelidir. Himalaya Tuzu kullanımı da bu tür durumlarda çok önemli bir etkendir. İçerdiği 84 çeşit mineral ve element kuşlar için çok gerekli ve destekleyicidir.


Dolu ve Boş Yumurta Nasıl Anlaşılır ?

Dolu ve boş yumurtaları kontrol etmek için her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz bir kalem led lamba alın yeter. Yumurtanın tombul tarafından lambayla bakmanız yumurtanın doluluk durumu hakkında size bilgi verecektir. Doluluk demek döllenmiş yumurta demektir. Dolu yumurtalar 6. gün damarlanmış olacaktır. Dolu yumurtalara sıra numarası vermek ve bu numaraya göre çıkış tarihlerini takip etmek sizin yararınıza olacaktır. Günü gelip de çıkamayan yavruları tespit edip yumurtadan kendiniz çıkarabilirsiniz. 





Bilezik Nasıl Takılır ?

Yavru muhabbet kuşlarına yaklaşık olarak 10-12 günlükken bilezik takılır. Bilezik takma işi geçiktirilrse, hızla gelişen yavruların parmak ve ayakları kalınlaşacağından, bilezik takmak mümkün olmayabilecektir. Bu nedenle 10-12 günlük olan yavrulara hiç ihmal edilmeden zamanında bilezikler takılmalıdır. Bilezik nasıl takılır. Aşağıdaki görsel çok iyi anlatmış bu durumu.





                                         



Çarpık bacak tedavisi nasıl yapılır

Çarpık bacak tedavisi çarpık bacak için imal edilmiş kelepçelerle mümkün olabilmektedir. Kuşlarınızın yuvada kaç günlük olmalarına göre farklı ebatlarda kelepçeler piyasada mevcuttur. 


 


Show Kuşlarında Kanat ve Kuyrukta Urlaşma Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir ?



Show Kuşlarında Kanat ve Kuyruk Dökülmesi Neden Olur ?


Yavruların elle beslenmesi



Sayfa çalışması devam ediyor......



BESLENME


Beslenme konusuna giriş yapmadan bir şeyi hatırlatma gereği duydum. "Ne kadar fazla oksijen, o kadar temiz kan demektir; Ne kadar temiz kan ise o kadar sağlıklı can demektir" Üretimde istediğiniz kadar temiz olun veyahut en kaliteli yem ve mamaları kullanın. Eğer iyi bir havalandırma sisteminiz yoksa boşuna kürek çekiyorsunuz demektir.

Show muhabbet kuşları için çok iyi bir beslenme programının hazırlanması ve uygulanması gerekmektedir. Söz konusu bu programlar haftalık olarak hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Peki kuşlarınızın beslenme programlarında neler vardır. Şimdi bunlara sırayla değinelim.

Yem

Show muhabbet kuşları için kullanacağınız yemi seçerken çok dikkatli olunmalı. Alacağınız yemin tazeliği, son kullanma tarihi, paketlenme şekli, muhafaza edildiği ortam gibi faktörler göz önüne alınmalıdır. Paketleri yıpranmış, parlaklığı ve canlılığını yitirmiş yemler kesinlikle kuşlara verilmemeli. Bu tür yemlerin verilmesi kuşlarınızda kursak ve sindirim sistemi hastalaklarına sebep olacaktır. Ucuz diyerek alınan bu yemlerden dolayı ilaç ve tedavi masrafları sizleri üzecektir. Bu nedenle yem alırken tazeliğinden emin olamadığınız yemlerden uzak durun.

Show muhabbet kuşları için en ideal karışım nedir biraz da ondan bahsedelim. Bu konu çok tartışmalara açık bir konudur. Çünkü herkes kuşlarını kendi belirlediği belli bir karışıma alıştırmış ve onun doğru olduğuna inanarak devam etmektedir. Ancak dünya genelinde bu işi profesyonel anlamda yapan üreticilere baktığımız zaman tohum karışım oranlarının birbirlerine çok benzediği görülmektedir. Show Muhabbet Kuşlarınız için kullanacağınız yem karışımı: %40 Aspur, %40 Darı (Ak ve Kızıl Darı), %15 Japon Darı, %5 Diğer Tohumlar(Perilla, Kenevir vs...) Yulaf da muhabbet kuşları tarafından çok sevilen bir tohum çeşitidir. Ama yulafın yeme karıştırılması çok doğru değildir.  En verimli ve kolay olanı yulafın ayrı bir kapta verilmesidir.

Show kuşlarınıza yukarıda bahsettiğimiz karışımı yaptınız, sıra geldi yemi kuşlarınıza vermeye. Hazırlamış olduğunuz yemi kuşlarınıza servis ederken mutlaka yuvarlak yapıda 6-7 cm yüksekliğinde toprak kapları kullanın. Neden, çünkü kuşlarınız bu kaplarda çok rahat bir şekilde yemlerini yiyebilecek ve israf etmeyeceklerdir. Ayrıca bir diğer ayrıntı kuşlarınızda oluşan Statik Elektrik bu toprak kaplar sayesinde yok olacaktır. Akıllı yemlik tarzı ve kafese asmalı yemlikler Show Muhabbet Kuşları için kullanılmamalıdır, ya değilse kuşlarınızın özellikle kafa tüylerinin bozulmasına neden olacaktır.

Bir diğer konu yemlerin ne zaman alınacağı ve nerede muhafaza edileceği.Almış olduğunuz yemleri kesinlikle kuşlarınızın olduğu üretimhanelerde muhafaza etmeyin. Yemleriniz için ayrı bir mekan seçin ve burada mümkünse kendi torbalarında nem ve ısı dengesini de sağlayarak muhafaza edin. Sadece 15 günlük veya en fazla 1 aylık kullanacağınız yemi üretimhanenizde ağzı kapalı antibakteriyel bir kabın içerisinde kullanabilirsiniz. 

Ayrıca Kuşlarınızın özellikle üretim dönemlerinde yavrular 20 günlük olduğu zamanlarda DAL DARI (Özellikle Kızıl Dal Darı) vermeniz, hem yavruların yem kırmayı öğrenmeleri açsından çok faydası olacak hem de yüksek besin değeri ile anne babalar ve yavruların gelişimlerine çok olumlu destek sağlayacaktır. Dal darı ayrıca kuşlarınız hasta olduğu zamanlarda yem bile yiyemediği dönemlerde çok işe yarayacaktır. Hasta Kuşların iştahla yediği dal darı aynı zamanda kuşlarınızın çok hızlı toparlamalarına yardımcı olacaktır.  

İçme Suları

Beslenme programında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi de kuşların içme suları. İçme suları kuşlara sürekli taze olarak verilmeli. Mümkünse Show kuşlarınız için daha hijyenik olan sifon veya bilyeli suluklar alın. Piyasadaki diğer suluklara göre daha pahalı olan bu suluklar suyun kuşlar tarafından kirletilmesine engel olmakta ve kuşlar sürekli temiz ve taze su içebilmektedir. Eski klasik sulukların içerisine kuşlar pislemekte veya yem mama kırıntıları düşebilmektedir. Bu durum ise sulukların içerisinde mikrop oluşmasına sebep olmaktadır. MİKROP = HASTALIK = ÖLÜM

İçme suları haftada en az 3 defa olacak şekilde belli bir program dahilinde değiştirilmeli. Suluklar her su değişiminde deterjanlı su ile yıkanmalı, ayrıca 15-20 günde bir dezenfekte edilmelidir. 

İlaç veya vitamin karıştırılan sular 8 saatten fazla bekletilmemelidir. 8 saatten fazla bekleyen suluklarda ilaçsa eğer etkisini kaybedecek, vitaminde bozulmaya başlayacak ve dolayıyla kuşlarınıza fayda yerine zarar verecektir.

Bilyeli ve Sifon suluklara örnek resimler.




Mama

Show kuşlarınızın beslenme programında, özellikle üretim sırasında yavru bakan kuşlar için mama vazgeçilmezdir. Kaliteli malzemelerle ve özenle yapılmış bir mama kuşlar ve yavruları için muhteşem bir besin kaynağıdır. Bu konu da tartışmalı konular arasında yer alır. Bir çok insanın kendi doğruları vardır. Örneğin kimine göre irmik, bebe bisküvisi ve yumurtadan yapılan bir mama harikadır. 😊  Ama biz bunları boşverelim, çünkü gerçekten bir üretici olmak ve bu camiada bir yerlere gelmek  istiyorsak PROFESYONEL düşünmemiz lazım. Tabi öyle bedava Profesyonel düşünülmüyor. Neden çünkü işin içine duygusal meseleler giriyor. Onun adı = para .

Kuşlarımıza yapacağımız mama içeriği ne kadar çeşitli olursa o kadar iyi olacaktır. Pekala bu mama içerinde neler olacak biraz da bunlara değinelim. 


  • Profesyonel üretim Maması ve Rusk
  • Yukarıda bahsetmiş olduğumuz Vitamin ve Katkılar
  • Kurutulmuş Baharatlar (kekik, nane, fesleğen, sarımsak tozu vs..)
  • Tohumlar (perilla, kenevir, chia tohumu, elenmiş kızıl dal darı, japon darı, yulaf vs...)
  • Sebzeler (havuç, brokoli, kırmızı pancar, maydanoz, kabak, kırmızı tatlı biber vs...)
Yukarıda belirtmiş olduğumuz malzemeleri kullanarak yapacağınız bir mama kuşlarınız tararfından çok sevilecek ve inanın kuşlarınızın sizleri görmesi bile onları mama diye çıldırtacak. Tabiki şunu da unutmamak gerek herkes güzel yemek yapamaz. 😊 

Kuşlarınıza mamalarını yaptıktan sonra bir kenarda 30 dakika bekletin. Bu sayede yapmış olduğunuz mama istenen kıvama gelecek ve kuşlarınız tarafından iştahla yenilecektir. 

Bu kadar yeterli sanırım. Mamanın nasıl hazırlanacağı konusunda İnternet ortamında çokça videolar mevcut, burada uzun uzun anlatmaya gerek yok. 

Kuşlarınıza haftada bir gün belirleyip karışık sebze maması vermeniz çok faydalı olacaktır.

Kuş Kumu, Gaga Taşı ve Toprak

Evet kum, gaga taşı ve toprak bunlar çoğu kişinin ihmal ettiği şeyler olsa da kuşlarınız için çok önemli besin kaynaklarıdır. Kuşlarınızın ve yavrularının gelişimleri için gerekli mineraller açısından çok önemlidir. kuşlarınızda insanlarda olduğu gibi mide yoktur. Onlarda Taşlık dediğim yer vardır ve yedikleri  yemleri burada öğütürler, Bu nedenle Kuşların bulunduğu her kafeste ve salmada kuş kumu eksik edilmemelidir. Kuşlar için satılan toprak sevilerek tüketilen ve mineral değeri çok yüksek olan bir besin kaynağıdır. Kuş toprağı direk verileceği gibi yapılan mamaya da bir tutam atılabilmektedir.  


Kuş Kumu


Himalaya Tuzu

Tuz insanlar için çok önemli bir besin kaynağıdır. Çoğu üreticinin bilmediği veya ihmal ettiği tuz kuşlar için de bir o kadar önemlidir. Özellikle yavru bakan kuşların ne kadar tuz ihtiyaçlarının olduğuna ben bir çok defa canlı şahit oldum. Kafeslerden 5 gün çektiğim tuzları tekrar koyunca hepsinin tuza nasıl saldırdığı görseniz inanın koşarak tuz alırdınız.

Kuşlarınız için aşağıda resmini paylaştığım Himalaya Tuzu çok daha kullanışlı olacaktır. Bu tuzun bir özelliği de içerisinde DEMİR olması. zaten ona kırmızı rengi veren de demir elementidir. Bu şekilde kalıp halinde satılan bu tuzlardan her bir üretim gözüne ve salmalara 1 tane koymanız yeterli olacaktır. Boyutu küçük bir sabun kalıbı gibidir.

Himalaya tuzu kullanımından sonra yuvadaki yavruların tüylerini yolan anne ve babaların bu davranışı azalttıkları, hatta bazılarında tamamen ortadan kalktığı görülmektedir. Zaten bu durum anne babalarda ya stresten veyahut da vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Himalaya tuzu insan vücudunda bulunan 84 iz minerali ve elementi içerir. Bu da kuşlar için de ne kadar önemli bir besin kaynağı olduğunu bize göstermektedir. 





Buğday Çimleme

Çimlenmiş buğday Show Muhabbet Kuşlarının severek tükettiği ve çok faydalı bir besindir. Kuşlarınıza buğday seçerken esmer ve iri olan buğdayları alın. Esmer bugdayların enerji ve besin değerleri daha yüksek olduğu için, kuşlarınıza maximum katkı sağlayacaktır.  

Buğday çimlendirdikten sonra dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus vardır. Çimlendirme gerçekleştikten sonra temiz su ile çokça yıkanmalı, hatta sirkeli su ile bolca yıkanmalı. Ya değilse ilerleyen zamanda kuşlarınızda ve yuvadaki yavrularda çok ciddi kursak sorunları çıkacaktır. Çok faydalı olmakla beraber çok risklidir. Bu nedenle çok dikkatle ve özenle hazırlanmalı ve kullanılmalıdır.



Son olarak....

Show muhabbet kuşları doğada yaşayabilen kuşlar olsaydı her türlü tohumu, canlı yemi ve diğer besinleri ihtiyaçlarına uygun zamanlarda kendileri bulurlardı. Ancak bu kuşlar mutasyon kuşlar olduğu için doğada yaşama şansları bek mümkün değildir. Bu nedenle kafeslerde beslediğimiz kuşlarımıza elimizden geldiği kadar fazla çeşitte besinleri sunmamız gerekir. Her türlü meyve sebzeler, kuşların yiyebilecekleri her türlü tohum, eğer mümkünse canlı yemler veya kurutulmuş un kurtları, bir kaç çeşit porfesyonel mama gibi besinleri vermeniz kuşlarınızın gelişimlerinde çok farkları size hissettirecektir.




Kuşlarınızın Bakımlarını Aksatmayın...

Kuşlarınızı Kaliteli Ürünlerle Besleyin...





THE END

































1 yorum:

  1. bende muhabbet kuşu hakkında bilgi almak için bu siteden bakmıştım ama buradan da başka bilgiler edindim

    YanıtlaSil