Temel İlke: Sabır, Programlı Olmak ve Üretimde Süreklilik.
1. Adım
Üretim Yapılacak Kuşların Temini
Her şeyden önce damızlık olarak kullanacağınız kuşları bu işte ustalaşmış belli bir kan hattına sahip güvenilir olan profesyonel üreticilerden bakıcı kana sahip kuşlardan alarak başlayın. Profesyonel üreticilerden diyorum neden, çünkü kuşu kaç paraya alırsanız alın almış olduğunuz kuşların bakım, beslenme, üretim programı ve standartlarını bilmezseniz sadece kuş almakla kalırsınız. Üretimde başarıya ulaşamadığınız gibi büyük hevesle ve büyük paralara almış olduğunuz show kuşlarıyla tam bir hayal kırıklığı yaşarsınız.
Peki iyi bir üretici buldunuz ve sıra geldi alacağınız kuşlara karar vermeye, eğer ilk defa üretime başlayacaksanız kesinlikle 1 - 6 ay arasında yavru kuşlarla başlamanız şart. (Tecrübeli kişiler için şart değil) Çünkü yavru kuşlar gideceği yeni yerlerine çabucak alışır ve benimser, yetişkin kuşlar ise benimsemiş oldukları üretim ortamları değiştirildiği zaman stres yapar ve acemi bir üretici adayı için çok sıkıcı ve üzücü bir süreç başlar. Bu nedenle her zaman yavru kuşlarla üretime başlamak en akıllıca davranış olacaktır.
Kuşları seçerken alacağınız yavruların kanat ve kuyruklarının tam, tüy yapılarının da genel olarak düzgün olmasına dikkat edin. Ayrıca alacağınız yavruların anne babalarını görerek ve varsa şecerelerine bakarak alın ve bir yerlere yazın. Bu ileride kuşlar üretime hazır hale gelince doğru eşlemeler için çok faydalı olacaktır.
2. Adım
Üretim Yapılacak Ortam ve Kullanılacak Malzemelerin Seçimi
Peki iyi bir üretici buldunuz ve sıra geldi alacağınız kuşlara karar vermeye, eğer ilk defa üretime başlayacaksanız kesinlikle 1 - 6 ay arasında yavru kuşlarla başlamanız şart. (Tecrübeli kişiler için şart değil) Çünkü yavru kuşlar gideceği yeni yerlerine çabucak alışır ve benimser, yetişkin kuşlar ise benimsemiş oldukları üretim ortamları değiştirildiği zaman stres yapar ve acemi bir üretici adayı için çok sıkıcı ve üzücü bir süreç başlar. Bu nedenle her zaman yavru kuşlarla üretime başlamak en akıllıca davranış olacaktır.
Kuşları seçerken alacağınız yavruların kanat ve kuyruklarının tam, tüy yapılarının da genel olarak düzgün olmasına dikkat edin. Ayrıca alacağınız yavruların anne babalarını görerek ve varsa şecerelerine bakarak alın ve bir yerlere yazın. Bu ileride kuşlar üretime hazır hale gelince doğru eşlemeler için çok faydalı olacaktır.
2. Adım
Üretim Yapılacak Ortam ve Kullanılacak Malzemelerin Seçimi
Kuşlarınızı aldınız üretim yapacağınız ortama getirdiniz. Buraya kadar her şey çok güzel. Bundan sonra ne yapacaksınız. Daha önce dediğimiz gibi bu iş göründüğü gibi kolay değil. Kuşların bakım, beslenme, üretim programı ve standartlarını bilmezseniz sadece kuş almakla kalırsınız. Şimdi burada üretimde kullanacağınız salma, üretim kafesleri, yuvalar ve diğer bakım ve üretim ekipmanlarından bahsedeceğiz.
Üretimhane
Mekan Büyüklüğü
Show muhabbet kuşlarını üretmek için seçeceğiniz yerin büyüklüğü besleyeceğiniz kuş sayısı ile orantılı olmalıdır. Üretim yerinin kapasitesinin çok üzerinde sayılarda kuş barındırmak kısa süre sonra çok ciddi hastalıkların ve problemlerin çıkmasına sebep olacaktır.
Havalandırma
Ayrıca üretimhanenin yine büyüklüğüne uygun kapasite ve debide iyi bir havalandırma sistemi kurulmalıdır. Havalandırma sistemi olmayan veyahut yetersiz olan üretimhanelerde hastalıklar, tüy problemleri ve ilerleyen safhalarda ölümler kaçınılmaz olacaktır. Havalandırma sistemi demek tek taraflı çekiş yapan bir tek cihaz demek değildir. Havalandırma sisteminde kesinlikle temiz hava girişi olan bir yerin olması gerekmektedir.
Yalıtım
Üretimhanenin zemini, duvarları ve tavanı yalıtımlı olmalı, duvarlar nutubetten korunmalıdır, aksi halde üretimhanenin her yerinde mantar ve bakteriler üremeye başlayacaktır.
AydınlatmaÜretimhanenizde ışıklandırma yeterli olmalı, hatta kafeslerin her bir gözü için ayrı ayrı aydınlatma yapılırsa bütün kuşlara eşit bir şekilde aydınlatma sağlanmış olacaktır. Diğer türlü sadece tepeden gelen tek bir ışık kaynağı ile yetinmek, kafeslerin bazılarının karanlıkta kalmasına sebep olacaktır. Bu durum ise üretimde verimliliği etkileyecektir.
Gün Işığı
Son olarak üretimhaneniz güneş alan bir yer olmalıdır. Güneş almayan bir üretimhanede yetişen kuşlar D3 vitamini yönünden eksik kalacaktır. Bu durum ise ilerleyen zamanlarda yumurta verimliliğini olumsuz yönde etkileyecektir. Eğer şartların gereği olarak üretimhaneniz güneş görmüyorsa gün ışığı veren özel lambalar var bunlardan belirli aralıklarda kullanarak kuşlarınızın ihtiyacını bu şekilde karşılayabilirsiniz.
Uçuş Salması
Uçuş salmaları üretim yapılacak ortamın büyüklüğüne göre olabildiğince büyük olmalı. Kuşların uçuş salması ne kadar büyük olursa daha doğrusu kuş ne kadar çok kanat çırparsa o kadar fazla kondisyona ve güce sahip olacaktır. Dolayısı ile kuşlarınızda yağlanma olmayacaktır. Kondisyonlu ve güçlü kuşlar ise sizleri üretimde daha az yoracaktır.
Üretim Kafesleri
Show muhabbet kuşlarının üretim kafesleri en az 70-80 cm genişliğinde, bir adet yuva asma kapısı ile bir adet büyük servis kapısı olan kafesler seçilmelidir. Ya değilse dar kafeslerde üretim yapmak uzun vadede üretimle ilgili bir çok sıkıntılara yol açacaktır.
Üretim kafesleri imalatında malzeme olarak laminant kaplı parlak yüzeyli antibakteriyel MDF veyahut Kompakt Laminant malzemeler kullanılmalıdır. kafeslerin kullanışlılığı açısından ve uzun ömrü açsından bu iki malzemeden birisinin tercih edilmesi yararınıza olacaktır.
Üretim kafesleri 3 veya 4 katlı olmalı, en alt gözü zeminden en az 30 cm yukarıda olmalıdır. Üretim kafeslerine kullanılan önteller kaliteli ve galvaniz boyası iyi yapılmış esnek teller olmalı ve kafese montajı 3 üstten 3 alttan olacak şekilde olmalıdır. Kafesin yan duvarlarına öntel montajı yapılmamalı, ya değilse üretim esnasında yuva takıldığı zaman telin öne doğru sarkmasına sebep olacaktır.
Üretim kafesleri montajı yapıldıktan sonra birleşme yerlerinde boşluk kalmamasına dikkat edilmelidir, çünkü herhangi bir şekilde dış parazit istilasında o boşluk veya küçük çatlaklar bitlerin ve akarların yuvaları haline gelecektir.
Üretim kafeslerinin alt tavaları tek parça plastik, galvaniz veya kompakt malzemelerden imal edilmiş olmalıdır. Kesinlikle ahşap malzemeden imal edilmiş olan alt tavaları kullanmayınız. Çünkü kuşların dışkılarından dolayı zamanla kabarmalar ve çürümeler olacaktır. Bu durum ise bakterilerin üremesine sebep olacak ve hastalıklara davetiye çıkaracaktır.
Üretim kafeslerinde isteğe bağlı olarak alt ızgara kullanılabilir. Eğer alt ızgara kullanılacaksa alt tavanın üstünden gidip gelecek şekilde sürgülü bir sistem yapılmalıdır. Yavrular yeme atlamaya yakın rahatlıkla sürgülü sistemden ızgara çekilebilmektedir.
Yavru Salması
Yetişkin veya genç kuşları için kullanılan uçuş salmaları yavru kuşlar için uygun değildir. Çünkü yavrular ilk yem yemeyi öğrenme aşamasında çok hassas ve narin olurlar. Yetişkin kuşların yanına koyulan yavru kuşlar sürekli yetişkin kuşlar tarafından rahatsız edilecek ve dövülecektir. Hatta bazı durumlarda yavru kuşların yetişkinler tarafından öldürüldüğü bile görülmektedir. Bu nedenle yavru kuşlar için daha küçük ve daha korunaklı salmaların kullanılması her zaman yararımıza olacaktır.
Yuvalar
Üretimde tercih edeceğiniz yuvalar aynı kafeslerde olduğu gibi laminant kaplı parlak yüzeyli antibakteriyel MDF veyahut Kompakt Laminant malzemelerden imal edilmiş olmalıdır. Yuvaların sağ ve solunda havalandırma delikleri kesinlikle bulunmalıdır. Yuvanın içine kullanılan folluklar kaliteli plastikten veyahut çam ağacından imal edilmiş olmalıdır. Eğer mümkünse yuvalar iç tarafında kuşların giriş yaptığı yerin aşağısına olacak şekilde basamak benzeri bir ilavenin olması, anne ve baba kuşun yuvaya giriş çıkışlarını çok rahatlatacaktır. yumurtaların ve yavruların zarar görmesi engellenmiş olacaktır. Yuvaları kafeslere tutturduğunuz kancalara 90 derece eğime sahip kaliteli L kancalar olmalıdır. ya değilse yuvalar kafeslere göre eğri duracaktır.
Tünekler
Üretim kafeslerinde kullanacağınız tünekler bir sağda bir de solda olmak üzere 2 adet olmalıdır. Tünekler sağlam ve kaliteli çam ağacından imal edilmiş olmalıdır. Tüneklerden sağ tarafta olanı balık sırtı denilen yapıda olmalıdır. Bunun nedeni balık sırtı modelinde kuşların çiftleşmesi daha kolay olmaktadır. Diğer soldaki tünek yuvarlak olmalıdır. Bu şekilde iki tüneğin ayrı şekilde olması kuşların ayak sağlığı açısından çok faydalıdır. Son olarak tünekler kafes içerisine iyi sabitlenmelidir.
Yem ve Mama Kapları
Show muhabbet kuşlarının yem yediği kaplar yuvarlak ve topraktan imal edilmiş geniş kaplar olmalıdır. Akıllı yemlik tarzı yemlikler show kuşu üretiminde kesinlikle tercih edilmemelidir.(Akıllı yemlikler yerli muhabbet kuşları ve diğerleri için idealdir.) Topraktan imal edilmiş bu kaplar kuşların üzerinde biriken statik elektriği de alacaktır.
Mama kapları kaliteli ve zararsız plastikten imal edilmiş yuvarlak şekle sahip kaplar olmalıdır. Portetif , kullanışlı ve iç içe geçen tarza olmalıdır.
Suluklar
Show muhabbet kuşları için kullanılacak suluklar sağlığa zararı olmayan özel plastik malzemeden üretilmiş gaga suluk, bilyeli suluk veya sifon suluklar olmalıdır. Bunlar içerisinde en sağlıklı ve kullanışlı olanı ise sifon suluklar olduğunu düşünüyorum.
3. Adım
Kuşları Üremeye Hazırlamak
(Temmuz_Ağustos_Eylül Ayları)
Evet profesyonel ve güvenilir üreticiler bulduk, kuşlarımız aldık, sonra yukarıda bahsetmiş olduğumuz Üretim Yapılacak Ortam ve Kullanılacak Malzemelerle ilgili bütün eksikleri de giderdik. Sıra geldi kuşlarımız eşe hazırlamaya:
4. Adım
Kuşları Eşlemek
(Ekim Ayı)
Sıra geldi gözümüz gibi baktığımız kuşlarımızı eşlemeye. Kuşlarımız eşlemeden önce tamamını iiyi bir kontrolden geçirmemiz lazım. Kuşlarımızda herhangi bir rahatsızlık var mı, herhangi bir tüy sorunu var mı, herhangi bir zayıflık aksaklık var mı her birini dikkatlice incelememiz bize üretim aşamasında çok kolaylık sağlayacaktır. Ya değilse üretim aşamasında sıkıntıları olan damızlıklar bize de çokça sıkıntı çıkaracak ve bu işin tadını kaçıracaktır.
Kuşlarla ilgili kontrolleri yaptıktan sonra üretim kafeslerinde bulunması gereken bütün malzemeler (Yem, su, gaga taşı, kum, tünekler vb...) yerleştirilmeli ve Uçuş salmasında eşe hazır olan bütün erkekler Üretim Kafeslerine tek olarak koyulmalı. İlk aşamada kuşlar tedirgin olacak ve bir anda alışamayacaktır. 1 gün sonra bu durum normale dönecektir. 5 gün boyunca üretim kafeslerindeki erkeklere tohum artırıcı vitamin ve takviyeler, uçuş salmasında bekleyen dişilere ise üremeye teşvik edici katkılar verilmelidir.
5. günün sonunda erkek ve dişilerin kalın ve ince tüy yapılarını dikkate alınarak dişilerde erkeklerin yanına atılır ve 3 gün boyunca gözlemlenir. Bu 3 günlük süreçte eş tutmayan anlaşamayan bir iki çift olabilir bunları kendi aralarında eş değişimi yapabilirsiniz.
Baktınız bütün kuşlar güzel anlaşıyor, kavga gürültü yok sırasıyla bütün üretim gözlerine yuvaları takacaksınız. Sonrasında ise el açıp Allah'a dua edeceksiniz. İşte bu kadar. 😊
Bakım ve beslenme konusuna Anasayfadan ulaşabilirsiniz.
HERKESE HAYIRLI ÜRETİMLER....
Üretim kafesleri imalatında malzeme olarak laminant kaplı parlak yüzeyli antibakteriyel MDF veyahut Kompakt Laminant malzemeler kullanılmalıdır. kafeslerin kullanışlılığı açısından ve uzun ömrü açsından bu iki malzemeden birisinin tercih edilmesi yararınıza olacaktır.
Üretim kafesleri 3 veya 4 katlı olmalı, en alt gözü zeminden en az 30 cm yukarıda olmalıdır. Üretim kafeslerine kullanılan önteller kaliteli ve galvaniz boyası iyi yapılmış esnek teller olmalı ve kafese montajı 3 üstten 3 alttan olacak şekilde olmalıdır. Kafesin yan duvarlarına öntel montajı yapılmamalı, ya değilse üretim esnasında yuva takıldığı zaman telin öne doğru sarkmasına sebep olacaktır.
Üretim kafesleri montajı yapıldıktan sonra birleşme yerlerinde boşluk kalmamasına dikkat edilmelidir, çünkü herhangi bir şekilde dış parazit istilasında o boşluk veya küçük çatlaklar bitlerin ve akarların yuvaları haline gelecektir.
Üretim kafeslerinin alt tavaları tek parça plastik, galvaniz veya kompakt malzemelerden imal edilmiş olmalıdır. Kesinlikle ahşap malzemeden imal edilmiş olan alt tavaları kullanmayınız. Çünkü kuşların dışkılarından dolayı zamanla kabarmalar ve çürümeler olacaktır. Bu durum ise bakterilerin üremesine sebep olacak ve hastalıklara davetiye çıkaracaktır.
Üretim kafeslerinde isteğe bağlı olarak alt ızgara kullanılabilir. Eğer alt ızgara kullanılacaksa alt tavanın üstünden gidip gelecek şekilde sürgülü bir sistem yapılmalıdır. Yavrular yeme atlamaya yakın rahatlıkla sürgülü sistemden ızgara çekilebilmektedir.
Yavru Salması
Yetişkin veya genç kuşları için kullanılan uçuş salmaları yavru kuşlar için uygun değildir. Çünkü yavrular ilk yem yemeyi öğrenme aşamasında çok hassas ve narin olurlar. Yetişkin kuşların yanına koyulan yavru kuşlar sürekli yetişkin kuşlar tarafından rahatsız edilecek ve dövülecektir. Hatta bazı durumlarda yavru kuşların yetişkinler tarafından öldürüldüğü bile görülmektedir. Bu nedenle yavru kuşlar için daha küçük ve daha korunaklı salmaların kullanılması her zaman yararımıza olacaktır.
Yuvalar
Üretimde tercih edeceğiniz yuvalar aynı kafeslerde olduğu gibi laminant kaplı parlak yüzeyli antibakteriyel MDF veyahut Kompakt Laminant malzemelerden imal edilmiş olmalıdır. Yuvaların sağ ve solunda havalandırma delikleri kesinlikle bulunmalıdır. Yuvanın içine kullanılan folluklar kaliteli plastikten veyahut çam ağacından imal edilmiş olmalıdır. Eğer mümkünse yuvalar iç tarafında kuşların giriş yaptığı yerin aşağısına olacak şekilde basamak benzeri bir ilavenin olması, anne ve baba kuşun yuvaya giriş çıkışlarını çok rahatlatacaktır. yumurtaların ve yavruların zarar görmesi engellenmiş olacaktır. Yuvaları kafeslere tutturduğunuz kancalara 90 derece eğime sahip kaliteli L kancalar olmalıdır. ya değilse yuvalar kafeslere göre eğri duracaktır.
Tünekler
Üretim kafeslerinde kullanacağınız tünekler bir sağda bir de solda olmak üzere 2 adet olmalıdır. Tünekler sağlam ve kaliteli çam ağacından imal edilmiş olmalıdır. Tüneklerden sağ tarafta olanı balık sırtı denilen yapıda olmalıdır. Bunun nedeni balık sırtı modelinde kuşların çiftleşmesi daha kolay olmaktadır. Diğer soldaki tünek yuvarlak olmalıdır. Bu şekilde iki tüneğin ayrı şekilde olması kuşların ayak sağlığı açısından çok faydalıdır. Son olarak tünekler kafes içerisine iyi sabitlenmelidir.
Yem ve Mama Kapları
Show muhabbet kuşlarının yem yediği kaplar yuvarlak ve topraktan imal edilmiş geniş kaplar olmalıdır. Akıllı yemlik tarzı yemlikler show kuşu üretiminde kesinlikle tercih edilmemelidir.(Akıllı yemlikler yerli muhabbet kuşları ve diğerleri için idealdir.) Topraktan imal edilmiş bu kaplar kuşların üzerinde biriken statik elektriği de alacaktır.
Mama kapları kaliteli ve zararsız plastikten imal edilmiş yuvarlak şekle sahip kaplar olmalıdır. Portetif , kullanışlı ve iç içe geçen tarza olmalıdır.
Suluklar
Show muhabbet kuşları için kullanılacak suluklar sağlığa zararı olmayan özel plastik malzemeden üretilmiş gaga suluk, bilyeli suluk veya sifon suluklar olmalıdır. Bunlar içerisinde en sağlıklı ve kullanışlı olanı ise sifon suluklar olduğunu düşünüyorum.
3. Adım
Kuşları Üremeye Hazırlamak
(Temmuz_Ağustos_Eylül Ayları)
Evet profesyonel ve güvenilir üreticiler bulduk, kuşlarımız aldık, sonra yukarıda bahsetmiş olduğumuz Üretim Yapılacak Ortam ve Kullanılacak Malzemelerle ilgili bütün eksikleri de giderdik. Sıra geldi kuşlarımız eşe hazırlamaya:
- Üremeye hazırlanacak olan damızlık adayı kuşları belirledikten sonra uçuş salmalarında (erkek ve dişiler ayrı salmalarda olacak şekilde) en az 3 ay bakım ve kür programı uygulanmalı.
- Kuşların günlük taze yem ve suları eksik edilmemeli
- Günlük ve haftalık temizliğe özen gösterilmeli.
- Haftada bir defa banyo verilmeli
- Bu aylarda verilen mamalara haşlanmış yumurta katılmaması daha doğru olacaktır. Verilen mamalar 8 saatten fazla tutulmamalı.
- Üremeye hazırlık için hazırlanan mamaya uygun katkı ve vitaminler düzenli olarak ilave edilmeli.
- Kuşlar için iç ve dış parazit uygulaması yapılmalı.
- Eşe atmadan en az 1 ay öncesinde Kür programı uygulanmalı.
- Üretimhane ortamı kaliteli dezenfektanlarla düzenli bir şekilde dezenfekte edilmeli.
- Bütün üretimhane ekipman ve malzemeleri kuşları eşe atmadan çok iyi bir şekilde dezenfekte edilmeli.
4. Adım
Kuşları Eşlemek
(Ekim Ayı)
Sıra geldi gözümüz gibi baktığımız kuşlarımızı eşlemeye. Kuşlarımız eşlemeden önce tamamını iiyi bir kontrolden geçirmemiz lazım. Kuşlarımızda herhangi bir rahatsızlık var mı, herhangi bir tüy sorunu var mı, herhangi bir zayıflık aksaklık var mı her birini dikkatlice incelememiz bize üretim aşamasında çok kolaylık sağlayacaktır. Ya değilse üretim aşamasında sıkıntıları olan damızlıklar bize de çokça sıkıntı çıkaracak ve bu işin tadını kaçıracaktır.
Kuşlarla ilgili kontrolleri yaptıktan sonra üretim kafeslerinde bulunması gereken bütün malzemeler (Yem, su, gaga taşı, kum, tünekler vb...) yerleştirilmeli ve Uçuş salmasında eşe hazır olan bütün erkekler Üretim Kafeslerine tek olarak koyulmalı. İlk aşamada kuşlar tedirgin olacak ve bir anda alışamayacaktır. 1 gün sonra bu durum normale dönecektir. 5 gün boyunca üretim kafeslerindeki erkeklere tohum artırıcı vitamin ve takviyeler, uçuş salmasında bekleyen dişilere ise üremeye teşvik edici katkılar verilmelidir.
5. günün sonunda erkek ve dişilerin kalın ve ince tüy yapılarını dikkate alınarak dişilerde erkeklerin yanına atılır ve 3 gün boyunca gözlemlenir. Bu 3 günlük süreçte eş tutmayan anlaşamayan bir iki çift olabilir bunları kendi aralarında eş değişimi yapabilirsiniz.
Baktınız bütün kuşlar güzel anlaşıyor, kavga gürültü yok sırasıyla bütün üretim gözlerine yuvaları takacaksınız. Sonrasında ise el açıp Allah'a dua edeceksiniz. İşte bu kadar. 😊
Bakım ve beslenme konusuna Anasayfadan ulaşabilirsiniz.
HERKESE HAYIRLI ÜRETİMLER....
THE END...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder