14 Kasım 2013 Perşembe

SHOW MUHABBET KUŞLARI ÜRETİMİ


Temel İlke: Sabır, sadakat ve sürekliliktir.


1. Adım

Üretim Yapılacak Kuşların Temini

Her şeyden önce damızlık olarak kullanacağınız kuşları bu işte ustalaşmış belli bir kan hattına sahip güvenilir olan profesyonel üreticilerden bakıcı kana sahip kuşlardan alarak başlayın. Profesyonel üreticilerden diyorum neden, çünkü kuşu kaç paraya alırsanız alın almış olduğunuz kuşların bakım, beslenme, üretim programı ve standartlarını bilmezseniz sadece kuş almakla kalırsınız. Üretimde başarıya ulaşamadığınız gibi büyük hevesle ve büyük paralara almış olduğunuz show kuşlarıyla tam bir hayal kırıklığı yaşarsınız. 
         
Peki iyi bir üretici buldunuz ve sıra geldi alacağınız kuşlara karar vermeye, eğer ilk defa üretime başlayacaksanız kesinlikle 1 - 6 ay arasında yavru kuşlarla başlamanız şart. (Tecrübeli kişiler için şart değil) Çünkü yavru kuşlar gideceği yeni yerlerine çabucak alışır ve benimser, yetişkin kuşlar ise benimsemiş oldukları üretim ortamları değiştirildiği zaman stres yapar ve acemi bir üretici adayı için çok sıkıcı ve üzücü bir süreç başlar. Bu nedenle her zaman yavru kuşlarla üretime başlamak en akıllıca davranış olacaktır.

Kuşları seçerken alacağınız yavruların kanat ve kuyruklarının tam, tüy yapılarının da genel olarak düzgün olmasına dikkat edin. Ayrıca alacağınız yavruların anne babalarını görerek ve varsa şecerelerine bakarak alın ve bir yerlere yazın. Bu ileride kuşlar üretime hazır hale gelince doğru eşlemeler için çok faydalı olacaktır.

2. Adım

Üretim Yapılacak Ortam ve Kullanılacak Malzemelerin Seçimi

Kuşlarınızı aldınız üretim yapacağınız ortama getirdiniz. Buraya kadar her şey çok güzel. Bundan sonra ne yapacaksınız.  Daha önce dediğimiz gibi bu iş göründüğü gibi kolay değil. Kuşların bakım, beslenme, üretim programı ve standartlarını bilmezseniz sadece kuş almakla kalırsınız. Şimdi burada üretimde kullanacağınız salma, üretim kafesleri, yuvalar ve diğer bakım ve üretim ekipmanlarından bahsedeceğiz.

Üretimhane

Show muhabbet kuşlarını üretmek için seçeceğiniz yerin büyüklüğü besleyeceğiniz kuş sayısı ile orantılı olmalıdır. Üretim yerinin kapasitesinin çok üzerinde sayılarda kuş barındırmak kısa süre sonra çok ciddi hastalıkların ve problemlerin çıkmasına sebep olacaktır.

Ayrıca üretimhanenin yine büyüklüğüne uygun kapasite ve debide iyi bir havalandırma sistemi kurulmalıdır. Havalandırma sistemi olmayan veyahut yetersiz olan üretimhanelerde hastalıklar, tüy problemleri ve ilerleyen safhalarda ölümler kaçınılmaz olacaktır. Havalandırma sistemi demek tek taraflı çekiş yapan bir tek cihaz demek değildir. Havalandırma sisteminde kesinlikle temiz hava girişi olan bir yerin olması gerekmektedir. 

Üretimhanenin zemini, duvarları ve tavanı yalıtımlı olmalı, duvarlar nutubetten korunmalıdır, aksi halde üretimhanenin her yerinde mantar ve bakteriler üremeye başlayacaktır. 

Üretimhanenizde ışıklandırma yeterli olmalı, hatta kafeslerin her bir gözü için ayrı ayrı aydınlatma yapılırsa bütün kuşlara eşit bir şekilde aydınlatma sağlanmış olacaktır. Diğer türlü sadece tepeden gelen tek bir ışık kaynağı ile yetinmek, kafeslerin bazılarının karanlıkta kalmasına sebep olacaktır. Bu durum ise üretimde verimliliği etkileyecektir.

Uçuş Salması

Uçuş salmaları üretim yapılacak ortamın büyüklüğüne göre olabildiğince büyük olmalı. Kuşların uçuş salması ne kadar büyük olursa daha doğrusu kuş ne kadar çok kanat çırparsa o kadar fazla kondisyona ve güce sahip olacaktır. Dolayısı ile kuşlarınızda yağlanma olmayacaktır. Kondisyonlu ve güçlü kuşlar ise sizleri üretimde daha az yoracaktır. 

Üretim Kafesleri

Show muhabbet kuşlarının üretim kafesleri en az 70-80 cm genişliğinde, bir adet yuva asma kapısı ile bir adet büyük servis kapısı olan kafesler seçilmelidir. Ya değilse dar kafeslerde üretim yapmak uzun vadede üretimle ilgili bir çok sıkıntılara yol açacaktır.

Üretim kafesleri imalatında malzeme olarak laminant kaplı parlak yüzeyli antibakteriyel MDF veyahut Kompakt Laminant malzemeler kullanılmalıdır. kafeslerin kullanışlılığı açısından ve uzun ömrü açsından bu iki malzemeden birisinin tercih edilmesi yararınıza olacaktır.

Üretim kafesleri 3 veya 4 katlı olmalı, en alt gözü zeminden en az 30 cm yukarıda olmalıdır. Üretim kafeslerine kullanılan önteller kaliteli ve galvaniz boyası iyi yapılmış esnek teller olmalı ve kafese montajı 3 üstten 3 alttan olacak şekilde olmalıdır. Kafesin yan duvarlarına öntel montajı yapılmamalı, ya değilse üretim esnasında yuva takıldığı zaman telin öne doğru sarkmasına sebep olacaktır. 

Üretim kafesleri montajı yapıldıktan sonra birleşme yerlerinde boşluk kalmamasına dikkat edilmelidir, çünkü herhangi bir şekilde dış parazit istilasında o boşluk veya küçük çatlaklar bitlerin ve akarların yuvaları haline gelecektir.

Üretim kafeslerinin alt tavaları tek parça plastik, galvaniz veya kompakt malzemelerden imal edilmiş olmalıdır. 

Üretim kafeslerinde isteğe bağlı olarak alt ızgara kullanılabilir. Eğer alt ızgara kullanılacaksa alt tavanın üstünden gidip gelecek şekilde sürgülü bir sistem yapılmalıdır. Yavrular yeme atlamaya yakın rahatlıkla sürgülü sistemden ızgara çekilebilmektedir. 

Yuvalar


Üretimde tercih edeceğiniz yuvalar aynı kafeslerde olduğu gibi laminant kaplı parlak yüzeyli antibakteriyel MDF veyahut Kompakt Laminant malzemelerden imal edilmiş olmalıdır. Yuvaların sağ ve solunda havalandırma delikleri kesinlikle bulunmalıdır. Yuvanın içine kullanılan folluklar kaliteli plastikten veyahut çam ağacından imal edilmiş olmalıdır. Yuvaları kafeslere tutturduğunuz kancalara 90 derece eğime sahip kaliteli L kancalar olmalıdır. ya değilse yuvalar eğri duracaktır.

Tünekler

Üretim kafeslerinde kullanacağınız tünekler bir sağda bir de solda olmak üzere 2 adet olmalıdır. Tünekler sağlam ve kaliteli çam ağacından imal edilmiş olmalıdır. Tüneklerden sağ tarafta olanı balık sırtı denilen yapıda olmalıdır. Bunun nedeni balık sırtı modelinde kuşların çiftleşmesi daha kolay olmaktadır. Diğer soldaki tünek yuvarlak olmalıdır. Bu şekilde iki tüneğin ayrı şekilde olması kuşların ayak sağlığı açısından çok faydalıdır. Son olarak tünekler kafes içerisine iyi sabitlenmelidir. 

Yem ve Mama Kapları

Show muhabbet kuşlarının yem yediği kaplar yuvarlak ve topraktan imal edilmiş kaplar olmalıdır. Akıllı yemlik tarzı yemlikler show kuşu üretiminde kesinlikle tercih edilmemelidir.(Akıllı yemlikler yerli muhabbet kuşları ve diğerleri için idealdir.) Topraktan imal edilmiş bu kaplar kuşların üzerinde biriken statik elektriği de alacaktır.

Mama kapları kaliteli ve zararsız plastikten imal edilmiş yuvarlak şekle sahip kaplar olmalıdır. Portetif , kullanışlı ve iç içe geçen tarza olmalıdır.





      Üretime başlamadan önce,üretim esnasında tüketeceğimiz yemi önceden ayarlamalıyız.Üretim devam ederken yem değişikliği kuşlarda sorunlara yol açar.Yavrularda meydana çıkan sorunların bir kısmı bu nedenlerden kaynaklanmaktadır.

·      Kafes ve çift hanelerde ,bilhassa yavru zamanı yeterli yemleri olup olmadıklarına çok dikkat edilmeli.Her gün yemliklerde ki yem kabukları üflenmeli,her ikinci günde ise yem kapları tamamen boşaltılıp,içindeki toz kalmadığından emin olmalıyız.

·         Yem kaplarımız mümkün olduğunca enli ve geniş olsun.Bildiğimiz gibi bazı çiftler değişik yemlere yönelebiliyorlar.Çiftler önceki yıl tercih ettikleri yemi bu sene yemeye biliyorlar. İncelemelerde tespit edildiği üzere çiftler yavrularına ilk önce aspur,arkasından darı türlerini doyurarak büyütmektedirler.

·        Vitaminler ve diğer takviye yemler genelde çok yaralı olmasına rağmen bilhassa eşe atılmadan yaklaşık 2 ay öncesi için daha çok önem arz eder.Kuluçka ve yavruların büyümesi esnasında kesinlikle takviye gıdalar ve Vitaminler içme sularına katılmaz.Bu ilke şunun için geçerlidir;Anaç kuş kuluçka ve büyütme sürecinde çok su tükettiği için,suyuna vitamin koyduğunuz takdirde vücuda ihtiyacın üzerinde alınmış olur.Vitamin fazlalığını yakamayan anaç ve yavrularda sorunların çıkması gayet norma bir durumdur.Her şeye rağmen hala üretim sürecinde vitamin kullanacaksanız,mamaya az miktarda karıştırarak vermeye çalışın.

·         Üretim sırasında mevcut temizliğin,üretim öncesi temizlik düzeyinde tutulması beklenemez.Bazı üreticiler üretim sırasında çift hanelerini temizlerken bazıları bu işi çok seyrek  yapar,bazısı ise çok aşırı sık.Hangisini uyguluyorsanız uygulayın fakat en önemlisi tünek altlarında oluşan,hiç de hoş olmayan feci şekilde kokan o pislik yığınlarını kafes tabanından uzaklaştırmaya bakın.

·         Kimi zaman genç dişiler hesapsız yumurtlar.İşte böyle durumlarda yumurtaları diğer tecrübeli dişilerin altına sürerek veya döllenmemiş yumurtalarla  değiştirerek değerlendiririz.Kimi üretici cam misketleri annenin altına koyuyor.Anne yatmayı kesmezse o zaman kendi yumurtalarını tekrar altına koyabiliriz.Önceden yapay yumurtaları altından almak kaydıyla.Şansımız varsa,altına koyduğumuz yumurtalara tekrar ilave yumurtlayabilir.O zaman birkaç yavru ekstradan elde etme imkanımız olur.

·         Zaman zaman bazı anaç kuşlardan yumurtaları kırıp yemeye meyilli olanlar  da çıkabilir.Böyle durumla karşılaşanlara tavsiyemiz;her kümeste olması gereken bir yumurta çalma kutusunu devreye sokarak kazandığımız yumurtaları,diğer bakıcı anaçların altında büyütebiliriz. 

·      Anne ilk yumurtasını yumurtladığı zaman,kimi üretici plastik bir yumurtayı yuvaya bırakır.Bu plastik yumurta normal Muhabbet kuşu yumurtasından biraz büyükçedir.Bu yöntem iki sebepten uygulanır:
1.     Yuvadaki ısıyı daha uzun süre tuttuğu için.Anne yuvayı terk ettiğinde yumurtalar daha uzun süre ısılarını korumaktadırlar.
2.     İlk yavru çıkarken annenin üzerine abanmasını ve ezmesini engellemesidir.

·         Çıkış tarihi gelmiş yumurtaları bir iki dakika küçük bir sıcak suya daldırmanın çıkmada yardımcı olduğu tesbit edilmiştir.

·         Şayet genç anne kendi ilk yavrusunu doyurmuyorsa.o zaman ona ortalama 3-4 günlük yavru verilir ,bu yavru onu normal duruma getirmeye yeter.

·         “Tüy yolmak” ne zaman ortaya çıkacağı belli olmayan bir karabasandır.Ne yazıkki henüz kesin bir çare olacak ilacı yoktur.Ortaya çıktığında yapabileceğimiz en iyi şey,yavruları başka anaçların altına sürmenizdir.Herşeye rağmen altına sürebileceğiniz  anaç da yoksa ,deneyebileceğiniz bir veya iki şey vardır.Yavrular yeterli büyklüğe geldiklerinde,yuvadan daha küçük ve ağzı yukarı açık bir kutuyu kafesin içine bırakılır.Burada anaçlar yavrulara yolmadan bakabilitler.Diğer ihtimal ise yuva cam levha ile kapatılır.Dişi daha çok kafes içinde vakit geçireceği ve sadece doyurmak için yuvaya döneceği için kutudan uzak tutulmuş olur.

·         Yavruları annelerinin yanından erken ayırmamaya bakın.Erkek onlara gayet güzel bakar.Yavruları anaçların yanında mümkün olduğunca uzun tutun ki daha iyi gelişip dirençli olsunlar.Bu arada ortalama 4 haftalıkken yavrulara yuva kutusu içinde bir parça salkım darı ikram edebiliriz.Annenin darıdan koparıp yediğini gören yavrular onu taklit ederek yuvayı yardım görmeden terk edecek şekilde yem yemeyi öğrenirler.Önemli bir şey daha ,yuvayı terk etmiş yavrular için kafes tabanına bir kap içinde su konulmalıdır.Bu,kuşların  uçuş teleklerini ve kuyruk tüylerinin bazı rahatsızlık sonucu dökülmesini önleyen bir önlemdir.Bu rahatsızlık birçok kümeste kuşlarda karşılaşılan FRENCH MOULT  la karıştırılmaktadır.

·  Eşleştirilmeden önce erkek ve dişinin kloaka(Makat)etrafını yolar veya makas ile kısaltırsak,ingiliz(Jumbo)türlerinin  çok sık olan pufla tüyleri  ve uzun olan diğer tüyleri çiftleşmelerinde engel çıkarmaz.Son yıllarda ortaya sıklıkla çıkan dölsüz yumurtaların en baş nedenlerininden biri de budur.

·         İnsan eğer acemiyse çiftleri nasıl eşleştireceğini bilemez.Genelde on adet yavrudan sadece bir tane kaliteli,nitelikli yavru elde edinilebileceği zannedilir.Bu düşünce kesinlikle yanlıştır.Eldeki sonuç kullanılan kuşların soylarının kalitesine bağlıdır.Siz sadece iyi kuşları birbirlerinle çiftleştirin.Miktarı değil niteliği önemlidir soyun.Düşünmeniz gereken de budur zaten.

·         Kuşları eşleştirmede aceleci olmayın.Siz eşleştirdiniz diye onlar çiftleşmek zorunda değiller.Öncelikli olarak kuşların gerçekten kızıştıklarını(kondüsyon)gözledikten sonra eşleştirmeliyiz.Gerçek manada kızışıp kızışmadıklarını anlamak bir hayli zordur.Bunu anlamak maksadıyla kuşlara yuva kıtusu takdim ederek belirleyebiliriz.Dişi kutuyla ilgileniyorsa kızışmış ve çiftleşmeye hazırdır.Bu safhada ki dişiler kolay kolay problem çıkarmaz.


·    Islah çalışması yapan,yarışmalık kuşlar üretenler,yavruları ilk tüy dökümünden önce kesinlikle satmamaya bakın.Genelde bu tür kuşlar ilk tüy dökümünden sonra gelişiminin zirvesine varır,tüm güzelliği sonradan ortaya çıkar.Bu hataları sadece acemiler değil,tecrübeliler de yapmaktadırlar.Bir de bakarsınız  ki küçükken verdiğiniz kuş,yarışmalarda boy gösterip derecelere girmiş ve harika güzelleşmiş,mükemmel dereceler alıyor.Külfeti siz,nimetinden başkaları faydalanıyor.


ÜRETİCİ ADAYLARINA ÖNERİLER

Kümes
Bir üretimhane şu bölümleri kapsamalıdır;ortalama 16 çifthane,2-3 salma ve 1 yavru bölümü .16 gözlü çifthane size önce belki fazla gelebilir,fakat birkaç yıl içinde ihtiyacınızı dahi karşılamayabilir.
Çifthanelerin ölçüleri en azından 60-70 cm en,40 cm boy ve 35 cm derin olmalıdır.Yuvalar çifthanelerin içine veya dışına uygulanabilir.Yuvaların dışarıda olmasının dezavantajı sakarlıkla yere düşürülme ihtimalinin oluşudur.Kuş için yuvanın içeride veya dışarıda olması pek önemli değildir.Gözlerde biri dört köşe diğeri yuvarlak iki tünek bulunmalıdır.Yuvarlak tüneklerin dezavantajlarından biri çok çabuk kayganlaşması,ayak ve parmaklarında şişlikler oluşturmasıdır.Tüneklerin  çam olmasında fayda vardır.

Yuvalar
Yuvalarımızı da çam ağacından yaptırırsak çok iyi olur.Ayrıca her iki yanına hava delikleri açılmalıdır.Üreticiler tarafından çok değişik yuva türleri kullanılmaktadır.Bunlardan siz ve kuşlarınız  için en pratiği  ve sağlıklısı içinde plastik küvetli olanıdır.Özellikle size çok avantajlar sağlar.Kuluçkaya hazır dişi kutu redetmez.Yuva malzemesi olarak gene çam talaşı kullanılırsa çok iyi olur.Bazı dişiler bu talaşı yuvadan atabilirken bazıları dokunmayabilir.Yuvaların şekli ve kümes düzeniniz kuşları temizlik ve kontrol sırasında en az rahatsız edecek tarzda olmalıdır.


Beslenme
İdeal karışımlardan oluşan besi yemlerini ”işinin ehli” evcil hayvan mağazalarından temin edebilirsiniz.Kuşlarınızın sağlıklı ve üretimleri verimli ise yemlerinde değişiklik yapmamalısınız.Şayet yemlerinde değişiklik yapılacaksa çok ani değişikliklerden kaçınmalısınız. Ayrıca özellikle üretim sezonu kaliteli markalara ait mamalar ve ilave vitaminleri abartmadan kullanmak yetişkin kuşlar ve yavruların gelişimi için çok yararlı olacaktır. 

Temizlik
Çifthanelerin sürgülerine kedi kumu,talaş rendesi vs.yayabiliriz.Bu seçimi kendi zevkinize göre siz seçeceksiniz.Önemsemeniz gerekli husus,kumlu malzeme kullanılmamalı yoksa kuşlar kendi dışkılarının üzerinde yaşamaya mahkum edilmiş olurlar.
Yuvaları düzenli olarak temizlemek bir mecburiyrttir.Yavrular uçmadan kısa süre önce temizlemeli,temizlenmediyse en azından tüneklerin altında biriken kakaları alınmalıdır.Kısa bir süre içinde yavrular yuvayı terk edip,altta gezinerek yem isteyecekler veya kendileri arayışa geçeceklerdir.

Kuşların Tedarik Edilmesi
Tavsiye olunan hemen çok fazla kuşla başlanılmamasıdır.İki-üç çift kuş yeni başlarken yeterlidir.Gerektiğinde güvenilir şahıs veya mağazalardan tekrar edinebilirsiniz.Bu metodla ilk önce kuşun yapısı ve davranışları konusunda bilgi edinirsiniz.Ayrıca ilk çiftlerinizin yavrularını satıp yeni damızlıklar edinirken sizi maddi olarak zorlamaz.
İlk kuşlarınızı tecrübeli bir üreticiden temin etmelisiniz çünkü size bu konuda her işte olduğu gibi bir yol gösterici rehber gerekecektir.Gayet tabidir ki bu usta size 100 km.uzklıkta değil,mümkün olduğunca yakın biryerlerden olsun çünkü çok sık iletişim kurmak zorunda kalacaksınız.Bu usta ile iletişiminiz hemen hemen “etle tırnak” gibi olmalı ve sürekli beslenme,bakım,çifthaneler ve diğer malzemeler,üretim metodları,teşhir,yarışmalar vs.konularında sorular sormalısınız.Onu kümesinize davet edip hayvanlarınızı gösterip her konuda fikrini almaya bakın.Onunla çok şey öğrenip çok yol kat edeceksiniz.
Kuşlarınızın sağlıklarını daha sıklıkla gözleyin.Bir kuşun fiyatı ve kalitesi türüne göre değişebilir.Fiyat ,söz konusu olan kuşun türüne ve sağlığına bağlıdır.Erkekleri yüksek fiyatlarla alabilirken dişiler daha ucuz olabilir.En sağlıklı damızlık kuş kendi ürettiklerimizdir.
İster acemiler ister ustalar yapılan hataların en başında dört dörtlük vasıflarda damızlık kuş aramalarıdır.Bu çok yanlış düşüncedir.Mesela dişi iri,rengi temiz olup,kafa ve maske hoşumuza gitmeyebilir.Erkek alırken diğer dişi de olmayan vasıflar güzel bir kafa ve iyi bir maske aranır.Diğer konularda zayıf olabilir.

Renkler
Muhabbet kuşlarında çok farklı renk ve türler mevcuttur.Acemilerin kolay renk ve türlerden başlamalarının faydalı olacağı inancındayım.Bunlar açık yeşil,açık maviigri yeşil ve gridir.
Ayrıca diğerlerine oranla daha kolay tedarik edilir.En başta basit türleri ideal şekilde üretmeye çalışıp öğrenmeliyiz.Bu çaprazlamalar esnasında kalıtım ile oynayarak kalıtım yasası ile ilgili üreticiye doğru kıyaslama malzemesi kazandırmasıdır.Birkaç yıl bu şekilde üretim yaptıktan,işi bir hayli öğrenip nitelikli normal türler ortaya çıkararak rüştünüzü ispatladıktan sonra,diğer türlere mesela;Lutino,Lacewing,Gri kanatlılar,açık kanatlılar,Res.Alacalar veya Tepelilere geçebilirsiniz.Tabiki gene bu konuda tecrübesine güvendiğiniz bir üreticiden bilgi desteği alarak.





Üretim
Muhabbet kuşları eğer tam manası ile kuluçka kondüsyonuna girmiş iseler gözlere alınırlar. Burada “Kuluçka Kondüsyonu”nedir?Ne değildir?Anlatmakta fayda vardır sanırım.
Erkek huzursuz,telaşlı ve sürekli uçmaya meyillidir.Gagasıyla tünek ve diğer malzemelere vurarak, göz bebeklerini büyütüp küçülterek normal hareketlerinin dışına çıkar.Diğer erkekler yaklaştığında saldırganlaşırlar.
Dişi ise çok meraklıdır her tarafı kemirmeye meyilli olup,erkeklerle ilgilenmeye başlar.Telaşlı,huzursuz ve kıpır kıpırdır.Bazı kuşlarda bu tavırları görmeyebilirsiniz.Böyle durumlarda üreticinin hisleri ve tecrübesi ona yol gösterir.Kuluçka kondüsyonu belirtisi göstermeyen dişiyi hızlı ve çok hareketli bir erkeğe atabiliriz.Bu işlemi yaptıktan sonra bir süre daha yanlarında kalıp onları gözlemeli ve onlara hemen güvenip orayı terketmemeliyiz. Gerçekten de henüz kondüsyona girmemiş bir dişi,erkeğe saldırıp çoğu kez öldürebilir.Dişinin,erkeğin kurlarına dayanamayıp karşılık vermesi,aktif bir erkeği kabullenmesi anlamına gelir.
Dişiye ilgi göstermeyen bir erkeği birkaç gün başka bir gözde yalnız tutabiliriz.Kuluçka için”Tembel”bir erkeği üretime sokmanın bir diğer metodu; dişiyiaktif bir erkekle eşleştirmektir.Bir süre sonra yumurtlayacaktır.Bu aktif erkeğin yanından onu ortalama 8 gün sonra alın.Önceden belirlemiş olduğunuz tembel erkeği dişinin yanına ilk yumurtasından sonra salın.Bu işlemden sonra büyük bir ihtimalle tembel erkek  dişiye ilgi gösterecektir.
Fazla kalın tüylü kuşların makat etrafındaki tüyleri yolunmalı veya makas ile kısaltılmalıdır.Bazı üreticiler hem erkek hem dişinin aynı bölgedeki tüylerini hafifçe çekerek temizleme yolunu seçerler.Erkeklerde bu her kuluçka evresinde tekrarlanmalı,dişilerde ise her defasında gereksiz olup kuluçka esnasında zaten çoğu tüylerini kaybederler.Yağlanmış dişiler kesinlikle üretime alınmamalıdır.Bu tür yağlanmış kuşlarda yumurta sorunları ve ölümleri çok yüksek oranlardadır.
Erkeklerin yağlanması,dişiyi dölleyememe sorunu olarak ortaya çıkar.Yumurtaların ekserisi döllenmemiş olur.

Kuluçka Sezonu
Muhabbetlerde kuluçka yılın her hangi bir bölümü ile kısıtlı ve bağlantılı değildir.Isı ve ışık faktörü kullanılarak yılın her mevsimi üretim mümkün hale getirilir.Bu şekilde yıl boyunca üretim yapabiliriz.

Kaç Kez Kuluçka?
Bu konuda ki görüşler birbirinden çok farklıdır.Üreticilerin kimi 2-3 batına müsaade ederken,kimi ise kuşlardan verim alındığı sürece devam edilmesi şeklindedir.Ekseriyetle usta üreticilerin şöyle dediklerini duyarız:”Seneye şu erkeği şu dişiye veya tam tersine eşleştirirsem daha iyi verim alacağımdan eminim”.Bir de siz düşünün olaylar acaba öylemi gerçekleşir.Genellikle beklentiler olmaz ve aksine yavrular bozuk,yumurtalar boş,erkek veya bazen de dişi ölür.Fiyasko gerçekleşir.Bu tür hayaller gerek yoktur.İnsanı boş beklentilere iter ve hüsrana uğratarak bilimsellikten uzaklaştırarak insanın çalışma şevkini dumura uğratır.Sizce de öyle değil mi?Ne dersiniz?


ÜRETİMDE ERKEN PROBLEMLER.

Üreme kondüsyonuna ermemiş bir çift kuşu zorlamanın ne kadar anlamsız ve zor olduğunu tüm üreticiler bilirler. Fakat diğer yanda kuşun ne zaman kondüsyona erdiğini belirlemek ise hiç de kolay değildir.  Genel  belirtiler erkeğin aktif  olması, kur yapması çağrılar yapması, sağa sola uçmaya meyilli olmasıdır. Dişinin belirtileri ise etrafı kemirmeye  başlamasıdır. Buna rağmen her kuşun  apayrı bir kimliği ve kişiliği olduğudur.
Bu saydıklarımız doğruysa buna göre olumlu yönde hareket gösterenler kondüsyona ermiş, olumsuz ise kondüsyona ermemiş kabul edilir. Bazı muhabbetler vardır ki bedenlerinin en iyi durumlarında dahi çok az aktif görünürler. Şüphesiz bu durum yarışmalar için çok önceden uygulanan belli antrenmanlar  neticesi olarak karşımıza çıkar. Bazıları ise tabiatı gereği çok aktif olurlar.
Belli prensipler uygulanarak kuşları kondüsyona getirtmek çok zordur. Önemli olan günlük besin değeri yüksek yemler ve taze su verilmelidir. Buna iyi bir havalandırma sistemi ve rutubetsiz bir oda mümkünse bir salma ekleyebiliriz.
Bu tür bakım şartları ile kuşlara çabuk üreme iştahı kazandırabiliriz. Kuşların gerçekten kondüsyona erişebilmesi için kümes ısısının 10-15 derecede tutulup çiftleşme öncesi aydınlanma 14-16 saate uzatılması olumlu etki yapar.
Hem başarılı üretim, üretim öncesi  ve anında ortaya çıkan problemlerin nedenleri aslında geride kalan yıllara dayanır. Çok iyi anlaşmış bir çift muhabbet kuşunda ,yumurtadan yavrular çıkmadan kısa bir süre önce sorunlar başlayabilir. Dişi yuvaya girmemeye başlamışsa ciddi sorunlar var aksilikler çıkacak demektir. Ya dişi ya da erkek ya da ikisi cinsel verimlilik açısından kondüsyonda değilse, kesinlikle çift birbiriyle anlaşamıyordur
Bu durumda bir dişiyi hemen kolayca “işe yaramaz” şeklinde  tanımlayıp yerini bir başkası ile değiştirmemeliyiz. Önemli olan aynı çiftin her iki partnerinin de “formda” olması gereklidir.  Üretim kondüsyonuna girmiş çiftler birkaç gün içinde yuva ile ilgilenmeleri gerekir. Burada belirttiğimiz ilkelere uymayan durumlarda tabii ki olabilir. Mesela yeni alınmış bir dişi önceki sahibinde kuluçka evresi geçirmiş olabilir. 
Çıktığı kümesin dizaynı ve yuvanın kümesin hangi  yönünde asılı olduğu önemlidir. Şayet ters tarafta idiyse yeni yerinde ki durumuna yavaş yavaş acele etmeden alıştırılmalıdır.

Yuvanın kabullenildiği nasıl anlaşılır?
Bir avuç dolusu toz veya yonga talaşını (odun) yuvaya koyduktan sonra her gün düzenli olarak kuşların yuvaya girip girmediklerini kontrol etmeliyiz. Dişilerden bazıları konulan tüm talaşı yuvadan atabilirken bir kısmı hiçbir sorun çıkarmadan talaşı kabullenir.
Talaş yuvaların kuru ve temiz kalmasına yardımcı olur. Diş kutudan talaşları atıyorsa o kutuya her gün  az ar azar talaş ilave edilmesi tavsiye olunur.
Günlük kutu kontrolleri sürekli olarak aynı saatlerde  yapılması kuşların bu uygulamaya alışması ve kabullenmesi açısından önemlidir. Salmalardan çıkan kuşların gözlere alışması için bir süre sabretmek gerekir çünkü sinirli ve ürkek davranırlar. Aslında kuşlar, yeni konumlarına çok çabuk adapte olur ve alışırlar. Bizlerde kafes içerisinde ani ve gereksiz el kol hareketlerinden kaçınarak yardımcı olursak daha da çabuk intibak ederler. Yuva kutusunu kabullenmeleri ve çiftleşmeleri ile ilk yumurtayı yumurtlamaları arasında 7 ile 10 gün geçebilir. Kondüsyon , yaş ve gelişim düzeyleri dişinin 7 ile 21 gün arasında ilk yumurtayı yumurtlamasını belirleyen etkenlerdir. Bu süre normal sayılır. Eğer dişi 28 günden sonra da hala yumurtlamamışsa  aktif olmasına rağmen bir şeyler  ters gidiyor demektir. Bu süreden sonra da dişinin dışkısı henüz gri ise o dişiyi hemen ayırmak gerekir. Bu tür dişiler genellikle verimsizdirler. Yaşanan tecrübeler bu tür dişilerin hep sıkıntı çıkardığıdır.
Erkek ve dişi üreme yönünde hazırlık içine girmiyorlarsa, tavsiyemiz yerlerine başka bir çifti yerleştirmektir. Birkaç  aylık dinlenme safhasından sonra tekrar bir deneme daha yapılabilir. Önemli olan böylece çiftleri üretimden ayırdığımızda  tarih ve olumsuz  sebepleri  not etmeliyiz.

Problemli  kuşlar
Belirttiğimiz nedenlerden dolayı ayırdığımız kuşlarla tekrar bir üretim denemesinde ,aynı sorunların tekrar karşımıza çıkma ihtimali her şeye rağmen çok yüksektir. Üretimin sağlıklı bir nesil e dayandırılabilmesi için bu tür kötü huylu hayvanlarda ısrar etmemeliyiz. Bilinçli üreticiler iyi huylu ve anlaşmış çiftleri eleyerek gruplandırır bu kuşlarla çalışırlar. Birçok üretici verimsiz sorunlu kuşları emekliye ayırıp kümesinin bir köşesinde onları “sorunlu” olarak tasnif edip, sorunlu olduğu belirtilmeden hiçbir üreticiye ücret karşılığı satmıyor.

Üretim stoğu (yedekler)
Her üretici hesapta olmayan sorunların olduğu üretim kayıplarının yerine kullanmak için, yedek damızlıklar bulundurmayı düşünmelidir. Bu yedekte tutulan kuşlar, görünüşte en iyi kalitede olması gerekmez. Fakat köken olarak kaybedilen kuşların soy ağacından olmalıdır. Ancak bu şekilde kümesin oturmuş olan kalitesini koruma  şansımız olabilir. Buraya kadar bahsettiklerimizden şu sonucu çıkarabiliriz; üretim sezonu esnasında kümesimizden fazla kuş ayırıp satmamız pek akıllıca bir iş olmaz. On yedek erkek yeterli görülürken yedek dişi sayısı ise, kümeste kaç gözümüz varsa o kadar adet olmalıdır. Ancak muhtemel kayıpları bu şekilde telafi edebiliriz. Bu konu çoğu üreticinin önemsemediği fakat çok önemli hayati bir konudur.

Dişiler erkeklerden fazla mı olmalıdır?
Eşe atılacak dişi en az 8-10 aylık olmalıdır. Dişler yeterli  gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayamamışsa değişik sorunlar ortaya çıkabilir. Mesela, dişi yuvaya girer yem yemeye dışarıya çıkmaz ve erkek tarafından da ihmale uğrayıp doyurulmayabilir. Dişilere daha çok itina gösterilmelidir. Özellikle günlük yuva kontrollerinde. Dışkısında da bir anormallik gözleniyorsa büyük ihtimalle hasta olabilir. Bu durumda ki dişinin üretimden alınması gerekir.
Dişilerde gözlenen en sık hastalık ve ölüm sebeplerinden ilki ishaldir. Bir erkek üretime ancak 10-14 aylık olduğunda alınmalıdır. Tecrübesiz bir erkeğin en büyük zafiyeti  dişiyi doyururken kendini ihmal ederek  ölebilmesidir. Önemli olan dişi olsun erkek olsun, eşleştirdikten sonra onları çok iyi gözlemlememiz gerektiğidir.

İlk yumurta
Bu evrede her şey yolunda gerçekleştiği taktirde artık ilk yumurtayı bekleyebiliriz. Dişilerden bazıları hemen kuluçkaya yatarken diğer bir grup ise kuluçkaya yatmak için bir süre bekleyebilir. Üçüncü yumurtadan sonra kuluçkaya yatılması ender rastlanan bir olay değildir. Bu gibi olaylarda beşinci yumurtanın bırakılmasından sonra ancak, ilk yumurtanın döllenmiş olup olmadığını ancak anlayabiliriz. Yumurtaların dolu olup olmadığını anlayabilmemiz için ya özel bir ışıklı alete veya kuvvetli bir ışık kaynağına doğru tutmalıyız.
Yeni yumurtlanmış bir yumurta beyaz ve yüzeyi kaygan olur. Döllenmiş dolu yumurta koyu renkli, bozuk ölü yumurta ise donuk ve sarımsı bir renk alır. Kuluçkanın altıncı gününden sonra hala yumurtalar saydam,ı şık sızdırıyorsa döllenmemiş olduğuna kanaat getirebiliriz.
  
Küçük yavruların gelişimi
Bir aksilik olmadığı taktirde dolu yumurtalardan sağlıklı yavrular çıkmaya başlayacaklar. Değişik, henüz bilemediğimiz sebeplerden gelişmiş embriyolar da her an ölebilir. Yumurtadan çıkmaya son 3-4 gün kala ölmüş ise ”çıkmadı”   olarak not edilmelidir. Kuşlar kuluçka esnasında önemsiz ,gereksiz sebeplerden rahatsız edilmemelidir. Günlük düzenli yuva kontrollerinde herhangi bir sorun çıkmasa da ,kontroller ihmal edilmemelidir. Bu düzenli kontroller günde bir kez yapıldığı için kuluçkada ki anne için fazlaca rahatsızlık vermez.

Yavru ve yumurta aktarması
Bir yuvadan diğerine yumurta aktarma ancak dişi yumurtaların üzerine yatmadığı, yuvadan dışarı attığı veya delmeye başladığı zaman gerçekleştirilir. Bu gibi durumlar için önceden üvey anne adayları tespit edilmeli ki sonra şaşkınlık yaşanmasın. Aktarılacak yumurtaların çıkış tarihleri diğer yumurtalarla uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.
Her şeye rağmen tehlike geçmiş diyemeyiz. Üvey annenin yumurtalar üzerindeki hareketleri ve ısı derecesi farklı olabilir. Buna bağlı olarak başka alternatifimiz olmadığı da bir gerçektir. Bu yolla bir çok yumurtayı kurtarmamız mümkündür. Yavruların aktarılması söz konusu olduğunda ise tavsiye olunan ,yüzük takıldıktan sora olması ve kuşların menşeinin karışmamasıdır. Yavruların henüz yüzük takılmadan aktarılması gerektiğinde ise zararsız bir keçeli kalemle işaretlenebilir. Çoğu dişiler dört haftalık yavruları dahi kabullenir ve problem çıkarmazlar.

Sonuç
Yapmamız gereken her şeyi yaptıktan  ve onca gayret sarf edip sabırla sorunların üstesinden geldikten sonra bizim için en büyük ödül, tahmin edeceğiniz gibi alınan sağlıklı cıvıl cıvıl yavrulardır. 

YAVRULAR NASIL KAZNILIR.

 

Yuvadan yeni ayrılmış Yavrular özel ilgi ister
Muhabbet yavruları yumurtadan çıkışından beş haftalık olana kadar çok hızlı büyürler ve annelerinden ayrılarak hayatlarının ilk büyük ortam değişikliğini yaşarlar. Bundan sonra artık yalnız yaşamayı öğreneceklerdir.
Yeni üreticiler genelde ,  yavru anneden sağ salim ayrılmışsa meselenin artık bittiğini ve bundan sonra pek problemlerle karşılaşmayacaklarını  zannedip çoğunlukla yanılırlar.
Bundan sonra ki altı haftasını geçireceği yer üreticiye bağlıdır. Ya boş bir çift hane veya özel olarak yapılmış antrenman kafesine konur. Önemli olan bu yerin titizlikle temizliğine uyulmasıdır. Vanodin veya herhangi bir dezenfektan kullanılarak  sıcak suyla kafesi silinmelidir. Malzemeleri ise unutulmamalıdır. Ancak bu titizlikle kafesin hastalık taşıma ihtimalinden korunabilir.
Aynen insanlardakine benzer kuşlarda da turp gibi dediğimiz hayvan pekala  hastalık taşıyıcısı olabilir. Yavruları yeni karantina yerlerine almadan önce dikkat edilecek konuların başında ,kendi başlarına yem veya ek gıda alıp alamadıkları test  edilmelidir. Ek gıdadan kastedilen sütlü ekmek,  yumuşatılmış yulaf  ve çimlendirilmişleri  anlıyoruz. Saydığımız bu besin türleri gelişimleri için çok önemlidir. Önümüzdeki birkaç haftalık süre bize yavruların sağlığı ve bunlardan yarışmalık kuşların çıkıp çıkmayacağı konusunda fikir verecektir.
Eğer yavruların anaçlardan bağımsız olduklarından eminseniz, mümkün olduğunca çok yavruyu aynı anda bir bölümde toplayın.
İlk günlerde çok dikkat etmek gerekmektedir. Yavruların çoğunluğu mesele çıkarmadan yeni ortamlarına alışmalarına rağmen %10 u sorun çıkartır. Örneğin; yemeyen bir yavru ailesinin yanına yemlenmeye tekrar alabiliriz. Yalnız saldırıya uğrat
                                                                
Birbirlerini Doyurma

Birkaç gün sonra bu tür yavruları yavru bölümüne aldığımızda diğerlerini nasıl doyurduğunu görürüz. Yem yiyemeyen yavruların tümünü bir bölüme alıp böyle birkaç kuvvetli yavruyu onların yanına koyduğumuzda ,karşılıklı birbirlerini nasıl doyurduğuna şahit oluruz. Başka bir doyurma yöntemi ise yapay olarak bebe mamaları yardımıyla
 elde doyurmaktır. Çok doğaldır ki bir yavru ile birkaç gün uğraşacak vaktiniz varsa. Annelerden ayrılmaya hazır yavruları “dilencilerden” kollamalıyız. Yavru bölümüne konulan yavrular şayet orada “dilenci” varsa yeni yavrular kurban haline gelerek ruhsal ve bedensel zarara uğrayabilirler.
İmkanımız varsa yeni “dilencilerin” hepsini bir bölüme alıp, yanlarına da bir veya iki anaç atarak onların hizaya gelmelerini ve saldırganlıklarının kırılmasını sağlayabiliriz.
Bu sorunlu kuşlarla uğraşırken öbür tarafta diğer sağlıklı hayvanları ihmal edeceğimiz anlaşılmasın. Yavruların birkaç hafta sürecek olan ilk tüy değişimi esnasında günde üç kez takviye
 mama verilmelidir. Dirençlerini arttırmalıyız ki tüy dökümüne girdiklerinde bu geçiş evresini ,daha rahat bir şekilde ve vücutlarının dayanıklılığınca..atlatabilsinler.

Bırakın yağlansınlar korkmayın. Salmalara alındığında o yağları uçarak zaten eriteceklerdir. Vücutta depolanmış yağlar tüy dökümü sırasında hayvana yardımcı olur. Yavruları yavru bölümünden 10-12 haftalık iken alıp salmaya koyuyorum.

İlk batın yavrular ayrı ikinci batın yavrular ayrı salmalara alınırlar. Bunu ilk yavrular tüye girdiğinde ikinci batındakileri rahatsız etmemeleri için uygularız. İkinciler tüye girdiklerinde birinci batındakiler tüyden çıkmış oluyorlar.
Yem ,kuşlarda vücut ısılarını sağlamaktadır. Yem yemeyen kuşlar ise bir süre sonra tüneklerde tüylerini kabartarak vücut ısılarını sağlamaya çalışırlar. Bu kuşları yakalayıp tekrar yavru bölmesine alınmalıdır. Bir yavru iki gün yem yememekte direniyorsa o kuş geç gelişecek ve hiçbir zaman kaliteli vasıflarda olmayacak demektir.

              YAVRULARIN YUMURTA İÇİNDE ÖLÜM SEBEBİ



ÜRETİMHANE SEÇİLİRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Üretim için gerekli şartlarda aşırılıklar olmadığı taktirde muhabbet kuşları her durumda  kuluçkaya yatarlar. Kuluçka şartlarına en müsait yerlerin başında aydınlık ev odaları gelir. Buralarda nem ve ısı (Kuluçka için en önemli faktörlerdir)oranını muhafaza etmek çok daha kolaydır. Bu tür odalarda zaten var olan elektrik ve ısı tertibatı bir avantajdır. Yoksa da temin etmek daha basittir. Muhakkak dezavantajları da yok değildir. Toz ve pislik çok çabuk evin diğer odalarına yayılabilirken gürültü ise çevresi  için bir sorun teşkil eder. Bahçe kümeslerinde bu sıraladığımız avantajlar yoktur. Özellikle nem ve ısı istikrarsızlığı büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar.
Üretimlerine bodrum katlarında başlayan üreticiler ilk yıl hariç bahçe kümeslerinde hiçbir zaman ulaşamadıkları verimi bodrum katlarında sağladıklarını belirtmişlerdir. Bahçe ve dış alan kümesleri ayrıca çok büyük harcamaları gerekli kılar. Elektrik, su tesisatı ayrıca yapılmalıdır. Kış aylarında hesapta olmayan sorunlar yakamızı bırakmaz yoksa. Bahçe kümeslerinin başka avantajları vardır. Mesela barınağın büyüklüğü veya sonradan istek üzerine  eklemeler yapılarak mevcut kümesin genişletilmesi gibi.
Bu ihtimallerden herhangi birini seçmek sonuç olarak sizin ekonomik düzeyinizle de bağlantılıdır tabi ki. Mümkünse üretim haneniz doğu veya güneydoğu dönük olmalıdır. Camlarınız ne kadar büyük olursa o kadar uzun süre güneş ışığından yararlanabilirsiniz.
Bodrum kümeslerine örnek:  cocos-welt
Bahçe Kümeslerne örnek: wellivilla.de
Bahçe Kümeslerne örnek:Wellivilla (İzle)
Teras Kümeslerine örnek: ulimonje.de
Çatı katı kümeslerine örnek:1)google.de
Çatı katı kümeslerine örnek:2)google.de

İdeal Kümesler
Şayet bir kümes planınız var veya yapmışsanız çalışırken gereksiz yoruluyor ve zevk almıyorsanız kümesiniz ideal düzende olmadığı için zorluklarla karşılaşacaksınız demektir. Bilinçsizce yapılmış bir kümes çabalarınızı boşa çıkaracak  sizin bu uğraşınız er geç  kalıcı olmayacaktır.
Kümesiniz öyle planlanmalı ve inşa edilmeli ki çabuk, iyi ve detaylı temizlenebilmeli zaman zaman dezenfekte edilebilmelidir. Üretim kafesleri ve malzemeleri aynı türden ve pratik olmalıdır. Üretim de kullanılacak yem, su, kum, mineraller, mesleki yayınlar ve tüm gereçler yerli yerinde her an el altında bulunmalıdır. Sıraladığımız bu örneklere dikkat ettiğimizde daha çabuk ve seri sonuç alır, işinizi zevk ile yaparsınız .Geriye kalan boş zaman ise size hobi veya ıslah çalışması için kalır.

ACEMİLERİN ÜRETİCİLİĞİNİN KISA SÜRMESİNİN NEDENLERİ

Bu mesele diğer üretim yapılan ülkelerde olduğu gibi bizde de geçerliliğini koruyor. Üretime yeni başlayan üreticilerin kısa bir süre sonra üretime son vermelerinin altında çok köklü ve çeşitli sebepler yatıyor. Bunları belli başlıklar altında şöyle izah edebiliriz:
1.Maddi Problemler
Acemiler daha üretime başlama evresinde bir dizi hatalar yapmaktadırlar. Bunların bir kısmı; kümes-üretim hane, çift hane (üretim kafesleri),yem ve beslenme için gerekecek giderleri doğru tahmin edemememin  sonucunda damızlık kuş edinmeye sıra gelemeden ekonomik sıkıntı ile karşılaşılması.
2.Damızlık Kuşların Seçiminde Ki Hatalar
Acemilerin çoğunluğu kendilerinden daha tecrübeli  ve usta üreticilerden sağlıklı /verimli damızlık seçiminde yardım göremediklerinden yada yanlış yönlendirildiklerinden yakınırlar.Çok önemli bir itiraftır.
3.Ustaya  Duyulan Güvensizlik
Tecrübeli usta üreticilerin gizledikleri bilgi ve esirgedikleri ilgi onların bu konuya olan meraklarını bitirmeye yetiyor.
4.Dernekler
Dernekler, ilgisizlikleri dolayısıyla genelde en son sıralarda yer almakta olup alınan olumsuz kararlarda son faktör olmayı halen muhafaza etmektedirler.
  
Acemilere Tavsiyeler
Mümkün olduğunca çok üretim hane gezilmelidir. Her gezilen kümesten öğrenilecek bilgileri üretici kendi kümesinde uygulamada ihtiyaç duyabilir. Bu çok önemlidir. Acemi ayrıca kuşların ırkları ve varsa özellikleri, irilikleri, sağlıkları hakkında iyi bir gözlemci olup, öğrenmeye çalışıp diğer meraklılara da soruldukça aktarmalıdırlar. Üretim hane yaparken en büyüğünden en genişinden işe başlanmalıdır. Her sezon ihtiyaca göre yavaş yavaş büyütme yolu seçilmelidir.
Konusu ile ilgili imkanı dahilinde kitap ve dergi gibi aylık, haftalık yayınları çokça okunup  bilgiler arttırılmalıdır. Bunların sonucunda teorik ve pratik çok çalışıp  tüm öğrendiklerinizin senteziyle kendi ekolünüzü oluşturabilirsiniz. En çok zorlanılan hususlardan biri ise hangi usta üreticinin örnek alınması konusundaki seçimdir. ”Ayakta kalmanın” en önemli faktörleri  Sabır, sadakat ve sürekliliktir.
Damızlık seçerken sevdiğiniz bir tür ve birbiriyle uyumlu bir çift olmasına özen gösterin. Kuş edinmeden önce üretim faaliyetleri, sezonu, ayıklama zamanları, kümes bozumları konusunda bilgi edinmeye ve takip etmeye çalışın, bu zamanları kollayın. Makul fiyatlarla kaliteli damızlıklar edinebilirsiniz.

2 yorum: